Sund Kost >> Kost

Hvad Er det Værste Fedt?

Skrevet af Anni Kamps; Opdateret December 19, 2018

Fedt i din kost kan være skadeligt for dit helbred, men vidste du, at det også kan være sund? Det hele afhænger af den type af fedt. Nogle fedtstoffer er absolut nødvendige for at kroppen kan fungere korrekt, mens andre typer er bedre til venstre på bordet. Læring som fedt er usundt, vil give dig mulighed for at gøre bedre kosten beslutninger om at hjælpe med at holde kroppen glad og sund.

Typer af Fedt

Der er tre grundlæggende typer af fedt i din kost: umættede, mættet fedt og transfedt. Generelt, den virkning et fedt har på menneskers kolesterol niveauer er, hvad der afgør, om denne type fedt er sundt eller usundt. Mættede og trans fedt er usundt, fordi de kan påvirke dit kolesteroltal på negative måder, og øge din risiko for hjertesygdomme, slagtilfælde og eventuelt andre sygdomme. Umættede fedt, på den anden side, betragtes som sundt, fordi det kan reducere LDL-kolesterol, såkaldte "dårlige" kolesterol, når du spiser det i stedet for mættet fedt og transfedt.

Mættet Fedt

Mest mættet fedt kommer fra animalske produkter, såsom kød, fjerkræ og ost. Dybest set, kan enhver fedt, der er fast ved stuetemperatur, såsom smør, er for det meste mættet fedt. At spise for meget mættet fedt kan øge din LDL-kolesterol, og dermed øge din risiko for hjertesygdomme. Derudover, mættet fedt, kan også øge din risiko for type 2-diabetes. Selv om det ikke er praktisk at skære mættet fedt ud af din kost helt, som selv sunde vegetabilske fødevarer som nødder indeholder små mængder, du skal prøve at begrænse det til mindre end 10 procent af dit daglige kalorier.

Trans Fedt

Producenter af bagværk og andre forarbejdede fødevarer, der bruger trans fedt-flydende olie, der er blevet omformuleret til fast fedt-for at øge holdbarhed af fødevarer. Selv om transfedtsyrer kan være godt for fødevareproducenter, det er absolut ikke godt for din sundhed. Trans fedt kan både øge din LDL-kolesterol og sænke HDL eller "godt" kolesterol, hvilket gør det til det mest usunde fedt. Fødevarer med trans fedt vil have "hærdet" eller "delvis hærdet" olie på deres ingrediens lister; det er bedst at spise så lidt af disse fødevarer, som muligt.

En Note Om Kolesterol

Kolesterol er faktisk ikke et fedt. I stedet, det er en voksagtig, fedt-lignende stof, som din krop kan gøre og bruge på forskellige måder, som i cellulære struktur og hormon syntese. Selv om det ikke teknisk set en tyk, du bør stadig begrænse kolesterol i din kost. Indtagelse af for meget kolesterol, der kan øge dit LDL kolesterol niveauer, lige så usunde fedtstoffer gøre. Faktisk, din krop kan gøre alle af den kolesterol, den har brug for, så det er bedst at begrænse dit indtag af færre end 300 milligram per dag.

Om Forfatteren

Anni Kamps er registreret og har licens diætist med en master of science grad i ernæring fra Case Western Reserve University. Hun rådgiver klienter om en bred vifte af ernæringsrelaterede emner, herunder vægttab, hjerte-kar-sundhed, sport ernæring og håndtering af diabetes.

ADVERT

Mest populære