Sund Kost >> Sunde Måltider

Hvor Godt kender Og Arbejder for at Holde Dig Vågen?

Skrevet af Brynne Chandler; Opdateret November 27, 2018

Få ting skære gennem den tågede eftervirkninger af søvn som det første krus rig, mørk kaffe eller en kop friskbrygget kaffe. Koffein er en stimulans, der vågner op af din krop og hjerne, og selv påvirker dit humør. Nogle mennesker er genetisk mere følsomme over for dens virkninger end andre, så hvor godt koffein virker på dig, kan afvige væsentligt fra, hvordan det virker på andre.

Virkningerne af Koffein på Din Hjerne

Den væsentligste effekt, at koffein har på din hjerne har at gøre med kemiske phosphodiesterase, hvis job det er at bryde ned cyklisk adenosin monophosphat. Adenosin er et kemisk stof, der tilskynder din krop til at falde i søvn. Når adenosin er undertrykt, og du mister trangen til at sove. Undertrykt adenosin giver også dopamin til at arbejde mere effektivt, så i tillæg til ikke at føle sig søvnig, koffein kan også hjælpe dig med at føle dig gladere og mere energisk. Disse effekter sidste fra så lidt som to timer til, så længe seks timer.

Hvordan Koffein Påvirker Din Krop

Koffein stimulerer produktionen af neurotransmittere noradrenalin og adrenalin. Noradrenalin, også kendt som noradrenalin, er udgivet af nerver i nærheden af dit hjerte; adrenalin produceres af binyrerne. Begge disse kemikalier forårsage dit hjerte til at slå hurtigere og stærkere. En hurtigere, stærkere hjerterytme øger din blodgennemstrømning, hvilket betyder, at flere næringsstoffer, og især mere ilt føres gennem blodet til hjernen. En vel-iltet hjernen fungerer bedre end en gispende, så du ikke blot føler sig mere vågen, du faktisk er mere opmærksom. Koffein er også et diuretikum, så at springe op for at finde toilettet også holder dig på tæerne.

Kilder til Koffein

Koffein findes i kaffe, te, cola, chokolade og energidrikke. Kaffe indeholder de mest koffein per portion, med energidrikke, der indeholder omkring halvt så meget, og te omkring en fjerdedel så meget. Koffein i energidrikke er mest sandsynligt, at syntetisk koffein snarere end den fysiske form, der findes i kaffe, te og cola, men dens virkninger er stort set den samme.

Bivirkninger og Bekymringer

Koffein er fysisk vanedannende, hvilket er grunden til at du får hovedpine eller bare generelt mærkelig, indtil du har det første kop af dagen. Som med de fleste vanedannende stoffer, du kan også finde, at du har brug for mere og mere for at få samme resultat. Fordi koffein gør dit hjerte slå stærkere og hurtigere, kan det øge dit blodtryk, som kan være farligt, hvis det allerede er høj. Koffein kan hæmme kroppens evne til at optage calcium, og dette bør være en bekymring for alle, der er i risiko for eller har allerede udviklet osteoporose. Det er også stimulerer mavesyre, som kan føre til halsbrand. Bivirkninger af at have for meget koffein kan omfatte shakes og svimmelhed, samt angst.

Om Forfatteren

Emmy-nominerede manuskriptforfatter Brynne Chandler er en enlig mor til tre, der deler sin tid mellem professionel forskning og varieret madlavning, fitness og hjem & have virksomheder. En løbe-entusiast, der jævnligt deltager i San Francisco ' s Bay til Breakers køre, Chandler virker som en uafhængig restauratøren, at forberede sunde, nærende måltider for Phoenix-området beboere. Hendes arbejde har optrådt i Houston Chronicle og San Francisco Chronicle, blandt andre steder. Hun er hårdt på arbejde på sin første kogebog, som kombinerer enkle, friske opskrifter med videnskab-baseret urtemedicin.

ADVERT

Mest populære