Sund Kost >> Ernæring

På Hvilke Måder Næringsstoffer Er Absorberet

Skrevet af Sue Roberts, M. P. H., R. D., Opdateret i December 27, 2018

Optagelse af næringsstoffer er virkelig den ultimative mål, når det kommer til mad og spisning, i det mindste fra en sundhedsmæssig synsvinkel. Indrømmet, vi laver mange af vores valg af mad på grundlag af smag – uanset om vi kan lide noget eller ej – men medmindre næringsstoffer fra de fødevarer, vi spiser, er absorberet, vores kroppe vil ikke fungere korrekt. Absorption af næringsstoffer i tyndtarmen, og deres levering til blodbanen, er en kompleks kemisk proces.

Tyndtarm: Site af Næringsstof Absorption

Tyndtarmen, der er ca 10 meter lang, er et af de mest optagelse af næringsstoffer. Indersiden af dette organ indeholder talrige folder, der er omfattet af meget tynde, lange fremskrivninger på indersiden af tarmvæggen kaldes villi. Disse fremskrivninger indeholder muskler, så de er i konstant, bølge-lignende bevægelse. Deres formål er at øge den absorberende potentiale af tyndtarmen ved at øge overfladearealet. På hver villi er endnu mindre microvilli, som er de steder, hvor absorption sker. Hvad der får det hele til absorberende proces, der er så komplekse, at microvilli er næringsstof-specifikke, sukker optages af en type, aminosyrer på en anden. Der er et uendeligt antal af absorberende point i tyndtarmen. Inde i hver af de villi er et netværk af kapillærer, de mindste blodkar i kroppen. Næringsstoffer, der er taget op af kapillærer og leveret til arterier og vener for transport, der er nødvendige for kroppens organer.

Aktiv Transport

Store molekyler som aminosyrer og glukose har brug for energi til deres absorption i en proces kendt som aktiv transport. Hvis du nogensinde har følt, at træg eller søvnige efter at have indtaget et stort måltid, er det på grund af det faktum, at din krop har til at arbejde for at optage næringsstoffer. Molekyler, der er uden for cellen afhente næringsstoffer og arbejde mod en fusion til at bevæge sig inde i den celle, hvor det næringsstof, der er udgivet. Den energi, der kræves for aktiv transport af næringsstoffer varierer, afhængigt af typen af næringsstoffer og dens størrelse.

Faciliteret Diffusion

Vand-opløselige vitaminer, mineraler og simpelt sukker, fruktose optages i en proces, der kaldes faciliteret diffusion. Næringsstoffer bliver knyttet til specifikke molekyler, uden den absorberende celle overflade. Disse bærer molekyler tage næringsstoffer gennem cellemembranen og befri dem en gang inde i cellen. Din krop ikke har brug for at forbruge energi i denne type optagelse.

Simpel Diffusion

Fedt absorberes anderledes end simple sukkerarter, aminosyrer og små protein-molekyler. Første galde, der udskilles fra galdeblæren, er nødvendig for at emulgere fedt i mindre stykker – glycerol og fedtsyrer -- som derefter optages i en proces, der kaldes simpel diffusion. Større monoglycerider og langkædede fedtsyrer kombinere med galde, der danner molekyler, der kaldes miceller. Miceller tværgående vandmiljøet af tyndtarmen til microvilli, at levere den lipid-komponent til at tarmens celler. Når det er absorberet, de er genopbygget i den type af fedt er nødvendig for, og derefter yderligere transporteres via lymfesystemet som chylomikroner.

Om Forfatteren

Sagsøge Roberts begyndte at skrive i 1989. Hendes arbejde har vist sig i udgivelser som "Dagens Diætist" og "Journal of Food Science." Roberts har en Bachelor of Science i ernæring fra Pennsylvania State University, en Master of Public Health i ernæring fra Minnesota Universitet og har en Master of Science i fødevarevidenskab fra Michigan State University. Hun er en registreret diætist og certificeret kostvejleder.

ADVERT

Mest populære