Sund Kost >> Ernæring

Vitaminer & Mineraler, for at Give Energi

Skrevet af Sylvie Tremblay, MSc; Opdateret: 06 December, 2018

Evnen til dine celler til at lave energi, der ikke kun understøtter din aktive livsstil, men det er også afgørende for overlevelse. De kulhydrater, fedtstoffer og proteiner i maden indeholder energi, målt i kalorier, men din krop er til at fordøje og nedbryde disse næringsstoffer, så du kan få adgang til denne energi til at producere brugbare brændstof til din væv. Vitaminer og mineraler, der ikke bidrager til dit kalorieindtag, men begge typer af næringsstoffer bidrager til produktion af energi i din krop.

B-Vitaminer

B-vitaminer-en familie af otte vandopløselige næringsstoffer -- bidrage til at give energi. Disse næringsstoffer arbejder sammen om at hjælpe dig med at nedbryde maden, så dine celler til at vende kulhydrater og fedt fra din kost til brugbar energi. De har også hjælpe dig med at bruge blodsukker -- så dine celler til at optage glukose og bruge det som brændstof. En afbalanceret og varieret kost ofte giver du med B-vitaminer du har brug for til at fungere, men vegetarer og veganere bør overveje, vitamin B-12 kosttilskud, idet vitaminet kun findes naturligt i animalske fødevarer.

Mangan

Mangan er også med til at give dig energi, som stimulerer dit stofskifte. Ligesom B-vitaminer, mangan hjælper dig med at nedbryde mad til energi. Det hjælper også dine celler adgang til energi gennem en proces, der hedder glukoneogenese, den serie af kemiske reaktioner, dine celler bruger til at gøre glucose, en bekvem kilde til brændstof. Sørg for, at du får din anbefalede daglige indtag af mangan -- 1.8 mg for kvinder eller 2,3 mg for mænd, i henhold til Linus Pauling Institute -- for at forhindre en mangel. Pekannødder, ananas og brune ris giver alle kilder af mangan.

Jern

Jern har en vigtig effekt på dit stofskifte, og at få nok af mineralet hjælper med at give dig energi. Energi-produktion er afhængig af en konstant tilførsel af ilt-uden tilstrækkeligt med ilt, celler, ikke kan udføre metaboliske reaktioner, og du holder op med at producere brændstof. Jern hjælper med at sikre et sundt kredsløb, således at dit væv har en stabil forsyning af ilt, der er nødvendige for at drive din metabolisme. Jern også direkte hjælper med energiproduktion ved at køre elektron transportkæden, eller OSV -- en serie af kemiske reaktioner, der hjælper dig med at få energi fra kulhydrater, proteiner og fedtstoffer. Kvinder har brug for, 18 mg jern dagligt i henhold til Kontoret for Kosttilskud, og mænd har brug for 8 mg. Spiser kød, spinat og bønner som kilder til jern.

Overvejelser

Mens vitaminer og mineraler hjælpe din krop med at få mest muligt ud af den mad, du spiser, er den bedste måde at maksimere energi er at sikre, at du fylde din kost med sund mad og undgå forarbejdede fødevarer og sukker. Raffinerede kulhydrater som hvidt brød og slik, for eksempel, forårsager blodsukker-spikes og nedbrud, der efterlader dig følelsen zapped af energi. At spise fødevarer rige på fiber og protein kan bremse din fordøjelse, så du føler dig tilfreds og fuld af energi hele dagen. Hvis du har følelse meget træt sidst, tale med en læge for at fastslå den underliggende årsag og den rette behandling.

Om Forfatteren

Sylvie Tremblay har en Master of Science i molekylær-og cellebiologi og har mange års erfaring som kræftforsker og neurolog. Baseret i Ontario, Canada, Tremblay er en erfaren journalist og blogger, med speciale i ernæring, fitness, livsstil, sundhed og bioteknologi, samt fast ejendom, landbrug og clean tech.

ADVERT

Mest populære