Sund Kost >> Ernæring

Vitaminer Mest Tilbøjelige til at Ophobes i Kroppen

Skrevet af Lindsay Boyers; Opdateret: December 02, 2018

Din krop kan lagre overskydende mængder af fedt-opløselige vitaminer – vitaminer A, D, E og K – i fedt, muskel og lever væv. På grund af dette, disse vitaminer er mere tilbøjelige til at ophobes i kroppen end den vandopløselige vitaminer – C-vitamin og B-vitaminer. Hvis du tager i alt for meget af de fedtopløselige vitaminer, kan det føre til negative sundhedsmæssige effekter lige fra kvalme til døden.

Vitamin A

Den aktive form af vitamin A, som er fundet i de fleste kosttilskud, der kaldes preformed vitamin A eller retinol. Tage høje doser af retinol – mere end 15.000 mikrogram i løbet af en kort periode – kan føre til kvalme, opkastning, hovedpine, sløret syn og svimmelhed. Kronisk daglig forbrug, der overstiger 30.000, der mikrogram kan føre til hypervitaminosis A, en tilstand, hvor toksiske niveauer af vitamin A, som ophobes i leveren. Hypervitaminosis A kan føre til lever-ardannelse og muligvis død, i henhold til "Ernæring og Du" af Joan Salge Blake.

D-Vitamin

D-Vitamin toksicitet kan føre til uspecifikke symptomer, såsom vægttab, øget vandladning og unormal hjerterytme. Indtagelse af for meget D-vitamin kan også føre til, at overskydende absorption af calcium, hvilket kan medføre forkalkning af blodkarrene og skader på hjerte, blodårer og nyrer. For at forebygge D-vitamin toksicitet, Food and Nutrition Board anbefaler, at voksne holder D-vitamin indtag under 4.000 IU per dag.

E-Vitamin

Da E-vitamin kan fungere som en antikoagulant, overdreven indtagelse af E-vitamin kan føre til hemorrhaging. E-Vitamin toksicitet ikke udvikler sig fra at spise en masse af fødevarer, der er høj i vitamin, men snarere fra overdreven tilskud. Den højeste sikkert niveau af naturligt E-vitamin kosttilskud er 1.500 IU per dag. Den højeste sikkert niveau for syntetisk E-vitamin kosttilskud er 1.000 IU dagligt.

Vitamin K

Der er ringe risiko for toksicitet fra K-vitamin tilskud. Som et resultat, Food and Nutrition Board har ikke sat en øvre tolerable indtag-niveau til a-vitamin. Det er dog muligt, at K-vitamin toksicitet kan resultere med uforholdsmæssigt store tilskud. K-Vitamin toksicitet kan føre til gulsot, leverskader og anæmi. Højt indtag af supplerende vitamin K kan blande sig med antikoagulantia, såsom warfarin. Aldrig tage et vitamin K kosttilskud, uden din læges samtykke, især hvis du tager medicin.

Om Forfatteren

Lindsay Boyers har en Bachelor of Science i ernæring fra Framingham State College og et certifikat i holistisk ernæring fra American College of Healthcare Sciences. Hun er også en licens æstetiker med avanceret undervisning i hudpleje og makeup. Hun har planer om at fortsætte med sin uddannelse, færdiggøre en master-uddannelsen i ernæring og, i sidste ende, blive en registreret diætist.

ADVERT

Mest populære