Sund Kost >> Sunde Måltider

Som Vitaminer, Antioxidanter og Fytokemikalier?

Vitaminer værdsat for deres potente antioxidant-beskyttelse-vitaminer C og E -- ikke fytokemikalier. Mens fytokemikalier er antioxidanter, og de fleste af dem er ikke vitaminer. Men ud af de tusindvis af fytokemikalier kendt for at eksistere, tre af dem også fungerer som vitaminer. Disse stoffer, som kaldes provitamin A karotenoider, kan betegnes som antioxidanter, fytokemikalier og vitaminer.

Fytokemiske Grundlæggende

Planter producerer en lang række kemikalier, kaldet fytokemikalier, som hjælper med at beskytte anlægget mod skader forårsaget af bakterier og svampe. Når du spiser fødevarer, der indeholder fytokemikalier, disse fytokemikalier blive biologisk aktiv i din krop. De fungerer som antioxidanter og kan sænke din risiko for at udvikle kræft, ifølge Stanford Medicin Cancer Institute. De kan bidrage til at stimulere dit immunforsvar, dræbe kræftceller og hæmmer væksten af kræftceller, noter Villanova University. Fytokemikalier er let at genkende, fordi de er de pigmenter, der er ansvarlige for den vifte af farver i frugt, grøntsager, korn og bønner, herunder hvid, blå, lilla, rød, orange, gul og grøn.

Provitamin A Karotenoider

En gruppe af fytokemikalier, karotenoider, tilføre planter med nuancer af gul, orange og rød. Tre af carotenoider -- alfa-karoten, beta-caroten, og beta-cryptoxanthin -- er kendt som provitaminer, fordi de kan blive forvandlet til vitaminer. Mere specifikt, de er provitamin A karotenoider, fordi din krop omdanner dem til retinol. Retinol er den form for A-vitamin du har brug for til vedligeholdelse af normalt syn, at producere røde blodlegemer, og at holde din hud sund. A-Vitamin spiller også en vigtig rolle i gen-forordning og normal vækst, og det understøtter dit immunforsvar. Beta-caroten og andre provitamin A karotenoider give omkring 50 procent af vitamin A i en typisk kost, ifølge MedlinePlus.

Carotenoider som Antioxidanter

Alle provitamin A karotenoider er antioxidanter, ifølge Medical News Today. Som antioxidanter, de er i stand til at neutralisere frie radikaler, før de kan skade celler og forårsage betændelse. Højere niveauer af carotenoider, der cirkulerer i blodet er associeret med en lavere risiko for åreforkalkning. Dette er sandsynligvis på grund af deres antioxidante egenskaber, som forhindrer lipoprotein at bære kolesterol fra at bryde ned og frigivelse af kolesterol i blodet, noter Linus Pauling Institute. En optimal forsyning af antioxidant karotenoider i din hud kan hjælpe med at beskytte dig mod solen skader, efter at en fornyet undersøgelse offentliggjort i "The American Journal of Clinical Nutrition" i November 2012.

Kilder af Carotenoider

Toppen kilder af carotenoider er søde kartofler, gulerødder, græskar, spinat og andre typer af grønbladede grøntsager. Du får også karotenoider fra vinter squash, rød peber, grønne ærter, abrikoser og cantaloupe. Det anbefalede indtag er ikke blevet fastsat for carotenoider, men de er inkluderet som en del af dit daglige behov for vitamin A. Kvinder har brug for 2,333 internationale enheder eller IE, vitamin dagligt, mens mænd bør indtage over 3.000 IU. Ved sammenligning, man bagte søde kartofler har 21,909 IU, og en mellemstor gulerod forsyninger 10,191 IU. Du vil få 5,411 IU fra 1 kop cantaloupe og fra 2.881 IU fra 1 kop rå rød peber, ifølge USDA National Nutrient Database.

Om Forfatteren

Sandi Busch modtaget en Bachelor i psykologi, derefter forfulgte uddannelse i sygepleje og ernæring. Hun lærte familier til at planlægge og forberede sig på specielle diæter, arbejdede som en terapeutisk støtte specialist, og nu skriver om sine foretrukne emner – ernærings -, fødevare -, familier og forældre – til hospitaler og fagblade.

Foto Credits

  • Michael Blann/Digital Vision/Getty Images
ADVERT

Mest populære