Sund Kost >> Ernæring

Hvad Er Vitamin A Gøre?

Skrevet af Larissa Gedney; Opdateret December 27, 2018

A-Vitamin, et fedtopløseligt vitamin, som findes som enten preformed vitamin A eller provitamin A karotenoider i kosten spiller en vigtig rolle i den vækst og udvikling af flere systemer i kroppen. Ifølge Kontoret for Kosttilskud, preformed vitamin A, der almindeligvis kommer fra animalske kilder, især leveren. Beta-caroten er den mest almindelige form for provitamin A carotenoid og er til stede i mange af mørk orange frugter og grøntsager. Men i modsætning til nogle af de vandopløselige vitaminer, såsom vitamin C og B-vitaminer, for meget A-vitamin kan have en negativ indvirkning på kroppen. En registreret diætist kan hjælpe dig med at afgøre, hvor meget A-vitamin du har brug for i din kost og måder at opnå det på en sikker måde.

Sund Vision

Den vigtigste funktion af A-vitamin er at støtte syn, især i svagt lys, ved at skabe pigmenter, der er nødvendige for at hjælpe med at holde nethinden i øjet sund. Det hjælper også med at producere det protein, rodopi, som absorberer lys i nethinden. Hertil kommer, at A-vitamin hjælper med at understøtte vækst og udvikling i hornhinden, og andre membraner i øjet.

Knogler, Hud og Immunforsvar

Selv om A-vitamin ' s funktion indebærer øjne og syn, det spiller også en vigtig rolle i udviklingen af knogler, herunder tænder. Hertil kommer, at A-vitamin hjælper immunforsvaret og hjælper med at give en barriere mod infektioner i huden, lungerne og munden. Nogle undersøgelser tyder også på, at der kan være en sammenhæng mellem vitamin Et forbrug og en nedsat risiko for udvikling af visse kræftformer.

Vitamin A-Mangel

Selvom det ikke er meget almindelige i Usa, en mangel på A-vitamin i kosten kan have en betydelig effekt på kroppen; A-vitamin mangel er forbundet med xerophthalmia, eller tørre øjne, og er også karakteriseret ved en stigning i natteblindhed og kan endda føre til, at de samlede blindhed. Mindre almindelige mangelsymptomer omfatte knogle deformiteter og øget infektioner i luftvejene og fordøjelsessystemet symptomer.

Vitamin A-Toksicitet

Lige som for lidt A-vitamin påvirker kroppen negativt, for meget A-vitamin, især af preformed vitamin A, kan også have negative effekter, fordi overskydende lagres i leveren. Indtagelse af for meget A-vitamin forekommer hyppigst ved at tage kosttilskud, snarere end fra en normal kost, men kan resultere i svimmelhed, kvalme, muskel-og ledsmerter, hovedpine, leverskader og tør hud.

Kilder og Anbefalede Indtag

De fleste voksne mænd og kvinder har brug for mellem 700 og 900 mikrogram A-vitamin dagligt, med tolerable øvre grænser for ikke at overstige 3.000 mikrogram. Søde kartofler, berigede mælk, ost, lever, spinat og andre mørke bladgrøntsager grønne grøntsager, mørk orange frugter og grøntsager og æg er rige kilder til vitamin A.

Om Forfatteren

Larissa Gedney begyndte at skrive professionelt i 2006. Hun har været offentliggjort i Dagens Diætist magasin og flere lokale aviser og faglige publikationer. Gedney er en registreret diætist, der har modtaget sin " bachelor of science grad i ernæring/diætetik fra Simmons College i Boston, og hendes master of science grad i ernæring fra Rosalind Franklin Universitet.

ADVERT

Mest populære