Sund Kost >> Ernæring

Vitamin B5 & B6

Skrevet af Sylvie Tremblay, MSc; Opdateret: 06 December, 2018

Vitamin B-5 B-6, også kaldet pantothensyre og pyridoxin, henholdsvis repræsenterer to af de vitaminer, du har brug for i små mængder hver dag. De er både vand-opløselige vitaminer, hvilket betyder, at de kan opløses i vand, og din krop eliminerer eventuelle overskydende via din urin. Begge vitaminer spiller en vigtig rolle i dit helbred.

Vitamin B-5 Funktion

Pantothensyre understøtter dit stofskifte. Det hjælper din krop med at gøre fedtsyrer, så din krop kan lagre overskydende energi i form af fedt. Vitamin B-5 også hjælper din krop med at syntetisere cholesterol, et stof, der anvendes til at gøre køn hormoner, herunder østrogen og testosteron. At få nok vitamin B-5 også nærer dit blod -- det hjælper dig med at gøre hæm, en del af det protein, dit røde blod celler bruger til at transportere ilt.

Selvom sjælden, vitamin B-5-mangel medfører en række symptomer, herunder hovedpine og irritabilitet. Lave niveauer af pantothensyre beskadige nerver, der forårsager snurren i dine hænder eller fødder.

Vitamin B-6 Funktion

Som vitamin B-5, B-vitamin-6 understøtter dit stofskifte. Det næringsstof hjælper dig med at få adgang til glukose, sukker, dine celler til at bruge som brændsel til støtte for dag-til-dag funktion. Det også hjælper din krop med at gøre nye DNA, en proces vigtigt, at nye celle vækst. Vitamin B-6 aids nerve funktion ved at hjælpe din hjerne producerer neurotransmittere -- kemikalier der er nødvendige for hjernen celle kommunikation.

Vitamin B-6 mangel påvirker hjernens funktioner, der forårsager unormale hjerne aktivitet, depression og forvirring. Det medfører også, unormal betændelse, der fører til kløe i og omkring munden. Som vitamin B-5-mangel, pyridoxin deficiency, er relativt sjældne.

Indtagelse Anbefalinger

Både mænd og kvinder har brug for 5 milligram vitamin B-5 hver dag, og 1,3 mg vitamin B-6. Hvis du er gravid eller ammer, skal din a-vitamin krav stige for at imødekomme dit barn. Gravide kvinder har brug for 6 milligram af B-5 og 1,9 mg B-6, mens ammende kvinder kræver, 7 og 2 milligram vitamin B-5 B-6, hhv. Disse tal repræsenterer dine samlede vitamin indtag, fra den mad, du spiser, samt eventuelle kosttilskud du tager.

Kilder

En velafbalanceret kost generelt giver nok B-5 B-6 for at bevare din sundhed. Berigede korn giver en rig kilde af både næringsstoffer -- en halv kop servering af tilsat klid korn, for eksempel, indeholder 6.67 og 3,6 mg vitamin B-5 B-6, hhv. Fisk, såsom laks, også være en kilde til både næringsstoffer. Svampe, solsikkefrø og couscous øge dit indtag af vitamin B-5, mens tyrkiet, ris og kartofler indeholder vitamin B-6.

Om Forfatteren

Sylvie Tremblay har en Master of Science i molekylær-og cellebiologi og har mange års erfaring som kræftforsker og neurolog. Baseret i Ontario, Canada, Tremblay er en erfaren journalist og blogger, med speciale i ernæring, fitness, livsstil, sundhed og bioteknologi, samt fast ejendom, landbrug og clean tech.

ADVERT

Mest populære