Sund Kost >> Kost

Vitamin B12-Mangel Og Dens Langsigtede Virkninger

Skrevet af Sylvie Tremblay, MSc; Opdateret: 06 December, 2018

Vitamin B-12, eller cobalamin, udgør en del af B-vitamin familie. Det har en række biologiske funktioner i kroppen, spiller roller i et sundt kredsløb og en fungerende nervesystem. Du får B-12 fra den mad, du spiser, men konsekvent at undlade at forbruge nok B-12 forårsager en mangel. Mens nogle symptomer på vitamin B-12 mangel er let vendes ved at øge dit indtag af a-vitamin, andre symptomer kan bo selv længe efter din B-12 niveauer er vendt tilbage til normal. Kontakt din læge, hvis du har mistanke om, du har en lav B-12.

B-12 og Myelin

Vitamin B-12 er af afgørende betydning i den funktion af dit nervesystem. Det hjælper med at opretholde en sund myelin, en fedt-rig belægning, der dækker dit nerve celler. Myelin hjælper med at isolere hver celle, og en sund myelin belægning giver dine nerver til at sende hurtige elektrokemiske signaler til omkringliggende celler. Hvis din myelin bliver beskadiget, og begynder at bryde ned, nerverne ikke længere kan kommunikere ordentligt, og du kan se et fald i nervesystemets funktion.

Mangler og Lange-Varige nerveskader

Lav vitamin B-12 niveauer skade din myelin og blande sig med nerve aktivitet, fører til flere neurologiske symptomer, der kan fortsætte, selv efter at du behandler din mangel. Cobalamin-mangel kan hæmme hjernens funktion, og du kan mærke tab af hukommelse, irritabilitet, personlighed ændringer, demens og desorientering. En mangel som også påvirker de nerver, fordelt over hele din krop. Du er mest sandsynligt at mærke symptomer i dine ekstremiteter, for eksempel, følelsesløshed, brændende, og uforklarlige smerter eller snurren i hænder, arme, fødder eller ben.

Tidlige Symptomer

Tidlige tegn på vitamin B-12, kan tjene som advarsel tegn. Hvis du behandler den mangel, når du først udvikler symptomer, kan du begrænse eller helt undgå varige nerveskader. Watch out for unormal træthed, manglende energi, muskel svaghed, åndenød og øget puls -- alle tegn på anæmi forårsaget af B-12 mangel. Andre symptomer omfatter en opsvulmet og betændt tungen, fordøjelses problemer som diarré og uforklaret vægttab.

Forebyggelse og Behandling af en Mangel

Sørg for, at du får din anbefalede indtag af vitamin B-12, hvilket er 2,4 mikrogram dagligt, ifølge Office for Kosttilskud. At spise animalske produkter, herunder kød, fisk, fjerkræ, æg og mejeriprodukter øger din vitamin B-12 indtag, mens berigede korn udgør vegetabilske kilder af næringsstoffer. Får nok vitamin B-12 hver dag -- i modsætning til nogle andre vitaminer, såsom A-vitamin, din krop ikke kan opbevar ubrugte vitamin B-12, så du har brug for en frisk forsyning af næringsstoffer på en daglig basis.

Hvis du har symptomer på en B-12 mangel, søge øjeblikkelig lægehjælp. Fordi din krop kun optager en lille mængde af vitamin B-12 fra kosttilskud, kan du bruge din læge til at administrere vitamin B-12 injektioner til behandling af en mangel.

Om Forfatteren

Sylvie Tremblay har en Master of Science i molekylær-og cellebiologi og har mange års erfaring som kræftforsker og neurolog. Baseret i Ontario, Canada, Tremblay er en erfaren journalist og blogger, med speciale i ernæring, fitness, livsstil, sundhed og bioteknologi, samt fast ejendom, landbrug og clean tech.

ADVERT

Mest populære