Sund Kost >> Kost

Vitamin B-12 Fakta

Skrevet af Christine Grå; Opdateret juli 20, 2017

Vitamin B-12 er et vandopløseligt vitamin, som findes i animalske produkter og berigede fødevarer. I modsætning til fedt-opløselige vitaminer, som din krop kan absorbere vand-opløselige vitaminer uden tilstedeværelsen af fedt i mave-tarmkanalen. Overskydende mængder af andre vandopløselige vitaminer udskilles fra kroppen, hvilket betyder, at du skal forbruge dem regelmæssigt, men leveren kan gemme vitamin B-12 år.

Vitamin B-12

Vitamin B-12 spiller afgørende roller i de røde blodlegemer dannelse, neurologiske funktion og dannelsen af genetisk materiale, hormoner, proteiner og lipider. Det hjælper også kroppen metabolisere fedt og protein. Tilstrækkelig indtagelse af vitamin B-12 er forbundet med nedsat risiko for kræft, fosterskader, Alzheimers og aldersrelateret kognitiv tilbagegang. Ifølge Linus Pauling Institute, forskning er blandet, hvorvidt vitamin B-12 kan også hjælpe med at reducere risikoen for hjertesygdomme.

Anbefalet Kost Kvoter

Ifølge National Institutes of Health Office af Kosttilskud, har forskningen endnu ikke vist, hvad det anbefalede daglige indtag af vitamin B-12 er for børn fra fødslen til 12 måneder gamle. Eksperter undersøgt mængden af vitamin B-12, at raske spædbørn forbruge for at indstille passende indtag. AI fra fødsel til 6 måneder gamle er 0,4 mikrogram, og fra 7 til 12 måneder gamle, AI er 0,5 mikrogram. ADT for de mindste fra 1 år til 3 år gamle er 0,9 mikrogram, og børn fra 4 til 8 år gamle, skal 1.2 mikrogram. Fra 9 til 13 år gamle, børn har behov for 1,8 mikrogram. Fra 14 år gammel, og på, ADT for vitamin B-12 er 2,4 mikrogram, undtagen for gravide og ammende kvinder, der har brug for 2.6 og 2.8 mikrogram, hhv.

Mangel

Vitamin B-12 mangel mest almindeligt påvirker visse kategorier af mennesker, herunder dem, der er over 60 år gamle, folk med Crohns eller cøliaki, personer, der har gennemgået en maven kirurgi, mennesker med nedsat mavesyren, mennesker, der lider af HIV, alkoholikere og dem med perniciøs anæmi. Perniciøs anæmi er en autoimmun sygdom, der hæmmer kroppens evne til at absorbere vitamin B-12. Venstre ubehandlet, kan det føre til megaloblastic anæmi, som er karakteriseret ved neurologiske lidelser. Symptomer på vitamin B-12 mangel omfatter træthed, vægttab, forstoppelse, balance problemer, depression, hukommelse tab, ømhed i munden og tungen og følelsesløshed og snurren i hænder og fødder. Utilstrækkelig vitamin B-12 niveauer hos spædbørn kan også være årsag til en manglende evne til at trives og forsinket bevægelse og kognitive evner.

Kosttilskud og Fødevarer

Kroppen absorberer supplerende vitamin B-12 mere let end det gør vitamin B-12, der findes i fødevarer. Du kan finde et passende niveau af vitamin B-12 i multivitaminer, men det er også tilgængelig på recept nasal geler og som en injektion. Din krop absorberer vitamin B-12 mere effektivt, når den er taget sammen med andre B-kompleks vitaminer. Rige fødekilder af vitamin B-12 omfatter indmad, muslinger, fisk, rødt kød, fjerkræ, mælk, ost, skinke, æg og berigede fødevarer.

Om Forfatteren

Christine Grå begyndte at skrive professionelt i 1997, hvor en handel forlag hyret hende som en assisterende redaktør. Hun skrev sin første manuskript i 1998 og har været der dækker sundhed og ernæring siden 2009. Grå er uddannet med en Bachelor i engelsk litteratur fra University of Michigan.

Foto Credits

ADVERT

Mest populære