Sund Kost >> Sunde Måltider

Grøntsager og Frugt, At Hæve HDL

Skrevet af Rebecca Howard; Opdateret 17 December 2018

Også kendt som "god" kolesterol, high density lipoprotein, eller HDL for korte, er en type af lipid, der fjerner overskydende "dårlige" kolesterol eller low density lipoprotein fra dine blodkar. Ved at gøre det, HDL sænker dine chancer for at få et hjerteanfald, da det forhindrer blokering og hærdning af blodårerne, i henhold til American Heart Association. For at øge niveauet af HDL-kolesterol i din krop, foretage nogle justeringer i kosten.

Oliven

Mens fedt bør være en del af en sund kost, MayoClinic.com rådgiver, at det ikke bør overstige 25 til 35 procent af en persons daglige kalorieindtag. Dog begrænse indtagelsen af mættet fedt og transfedt til mindre end syv procent, og den ene procent, henholdsvis af dit daglige kalorieindtag. Dette er fordi de øger niveauet af "dårlige" LDL-kolesterol. Disse fedtstoffer kan erstattes med monosaturated og flerumættede fedtstoffer. Oliven indeholder enkeltumættede fedtstoffer, som oliesyre, som øger niveauet af HDL-kolesterol. Oliven indeholder også store mængder af antioxidanter som vitamin E og polyfenoler, som hjælper med at forhindre cellulære skader som følge af frie radikaler i din krop.

Avocado

Udover deres milde smag og cremet konsistens, der gør dem til en god erstatning for smør, avocadoer indeholder enkeltumættede fedtstoffer. Som med oliven, spise dem øger niveauet af HDL-kolesterol i din krop. I sin bog, "Perspektiver i Ernæring", Gordon M. Wardlaw, Ph. D. anbefaler, at man skal spise en avocado mindst fire gange om ugen for at øge HDL-niveauer. Avocado indeholder også fibre og antioxidanter såsom lycopen og beta-caroten.

Soja Bønner

Mens forskellige former for kød, såsom rødt kød og fjerkræ med skind indeholder protein, de også indeholder mættet fedt. Udover at dreje til en sundere, hvidt kød såsom fisk og kylling bryst, du kan også tilføje fødevarer såsom soja bønner for at øge dit protein indtag. Ifølge American Heart Association, soja bønner øge mængden af HDL i blodet. Soja bønner er også en god kilde til fibre, som hjælper på fordøjelsen og fjernelse af affald.

Kokosnødder

Kokos indeholder høje niveauer af laurinsyre syre, som er et naturligt forekommende indhold af mættet fedt. Ifølge Harvard Medical School, kokos indeholder 90 procent mættet fedt, som er højere end oksekød og selv svinefedt, som indeholder 40 procent. Mens dette kan gøre kokos synes dårligt for dig, i virkeligheden er det modsatte. På trods af sin laurinsyre syre indhold, kokos øger niveauet af HDL-kolesterol. Men Walter C. Willett, M. D, Harvard School of Public Health påpeger, at kokosolie bør bruges sparsomt på grund af begrænset forskning om dens virkninger på hjerte-karsygdomme. Han har også singler ud vegetabilske olier som olivenolie og sojaolie som værende langt mere sundere end kokosolie.

Om Forfatteren

Rebecca Howard

Rebecca Howard har været en professionel skribent siden 2001, med artikler, der optræder i publikationer som "Canadian Journal of Diabetes." Hun er også medlem af the Canadian Society of Nutrition Management. Howard har en B. S. i ernæring fra Ryerson University og en M. S i anvendt human ernæring fra University of Guelph.

bibliografi-ikonet ikonet for annotation tool Citerer denne Artikel
ADVERT

Mest populære