Sund Kost >> Sunde Måltider

Gør Veganere Spiser Hvede, Gluten?

Skrevet af Paula Martinac; Opdateret 07 December, 2018

Når du følger en streng vegetarisk kost, kan få visse næringsstoffer, som protein, kan udgøre en udfordring. Hvede gluten – også kendt som seitan – indeholder ingen animalske produkter overhovedet, der tilbyder en høj-protein valg for veganere. Denne plante protein har nogle ulemper, dog, og er fra bordet for folk med cøliaki, gluten følsomhed eller hvede allergi.

Tip

Veganere, der ikke har en hvede eller gluten følsomhed kan spise hvede gluten.

Hvede Gluten Profil

Det store plus hvede protein tilbyder vegetarer er dets rige plante protein. I en 3-ounce servering af seitan, får du 108 kalorier, 1 gram fedt, 5 gram kulhydrater og 20 gram protein – omkring tre gange mængden af protein i en lignende servering af fast tofu. Som udgør 40 procent af den daglige værdi for protein på en 2,000 kalorie diæt. Du har brug for protein til at give energi til din kropslige funktioner og at bygge og reparere celler og væv.

Hvedegluten, også leverer en høj mængde af jern, et mineral, der transporterer ilt rundt i din krop. Mænd kræver 8 milligram om dagen, mens kvinder under 50 år bør få 18 mg. En 3-ounce servering af seitan forsyninger 125 procent af en persons daglige behov, og 44 procent af en kvindes. Nyd din hvede gluten med en kilde til vitamin C, som tomater eller bladgrøntsager, at øge absorption.

Hvede, Gluten og Ulemper for Veganere

Protein i hvede, gluten, der ikke kan betragtes som "færdig", som det gør med dyr og soja fødevarer. Alle proteiner består af aminosyrer, og kun et par plante-proteiner leverer alle de essentielle aminer din krop har brug for. Spise en velafbalanceret plante-baseret kost, men, hjælper dig med at dække alle de baser, når det kommer til aminosyrer.

Hvis du køber forberedt hvede gluten på markedet, vil det sandsynligvis være høj i natrium og eventuelt andre tilsætningsstoffer. Selv om du har brug for natrium til balance væsker i din krop, en overskridelse af dette mineral i kosten har links til hypertension, en risikofaktor for hjertesygdomme. En servering af seitan forsyninger 408 mg natrium – 18 procent af de foreslåede 2,300 mg om dagen, hvis du er sund, og 27 procent, hvis du har for højt blodtryk.

Hvede og Gluten sundhedsspørgsmål

Nogle mennesker oplever sundhedsproblemer med hvede eller gluten og desværre ikke kan spise seitan. Cøliaki er en autoimmun sygdom udløst af indtagelse af gluten i hvede. Mens børn med cøliaki udstille gastrointestinale symptomer som oppustethed og diarré, voksen symptomer åbenbart oftere i knogle eller ledsmerter, anæmi, migræne eller neuropati. - Diagnosticeret cøliaki kan medføre permanente skader på tyndtarmen.

Selv hvis du ikke tester positiv for cøliaki, du kan give lignende symptomer, fordi du har en følsomhed over for hvede eller gluten. Også, hvede allergi, som kan forårsage nældefeber eller anafylaksi, er et andet spørgsmål om sundhed, der stammer fra indtagelse af hvede gluten. I alle disse tilfælde, tidskrævende seitan kan skade dit helbred og bør undgås.

Måder at Spise Hvede, Gluten

Seitan kan være en del af en sund kost, uanset om du leder efter et vegansk opskrift eller ej. Med sin kødfuld konsistens og smag, hvede, gluten kan indeholde op i sandwiches, wraps, tacos, chili, kebobs og rør frites, slikke smag af, hvad saucer du kan parre det med. Prøv tilhugget seitan med hjemmelavet grill til en tangy sandwich, eller hvede, gluten strimler med en spicy peanutsauce i din favorit Thai opskrift.

Om Forfatteren

Paula Martinac er en ernærings-pædagog, forfatter og coach. Hun har en Master of Science i Sundhed og Ernæring, Uddannelse og er Bord-Certificeret i Holistisk Ernæring. Hendes forskningsområder interesse kan nævnes stress, vægt og kvinders sundhed.

ADVERT

Mest populære