Sund Kost >> Ernæring

Gør Veganere Drikke Soja Mælk?

Skrevet af Michelle Kerns; Opdateret 17 December 2018

En veganer er en vegetar, der, ud over at undgå alt kød, fjerkræ, fisk og skaldyr, ikke spise animalske produkter, herunder honning, æg, gelatine eller mejeriprodukter som yoghurt eller mælk. Mens Academy of Nutrition and Dietetics siger, at efter en vegansk kost kan sænke din risiko for hjertesygdomme, forhøjet blodtryk, fedme og Type 2 diabetes, det kræver planlægning for en veganer for at få tilstrækkelige mængder af visse næringsstoffer, især vitamin B-12, vitamin D og calcium. Den Vegetariske Ressource Gruppen anbefaler, veganere drikke soja mælk, som en måde at forbruge disse vigtige vitaminer og mineraler.

Vitamin B-12

Voksne mænd og kvinder har brug for mindst 2.4 mikrogram vitamin B-12 hver dag. Men, vitamin B-12 er kun naturligt i animalske fødevarer som kød eller mælk, fordi det er syntetiseret af bakterier i dyr. For en vegansk at få vitamin B-12 uden at bruge et kosttilskud, McKinley Health Center på University of Illinois rådgiver tidskrævende tre portioner af fødevarer beriget med vitamin B-12 hver dag, herunder soja mælk. En 1-cup servering af beriget sojamælk indeholder mellem 1 til 3 gram af vitamin B-12, men sørg for at tjekke etiketten, da vitamin indhold af forskellige mærker varierer.

D-Vitamin

D-Vitamin spiller en afgørende rolle i kroppens evne til at opbygge og vedligeholde stærke knogler, fordi det fremmer optagelsen af calcium. Et højt indtag af D-vitamin er også forbundet til en nedsat chance for slagtilfælde, hjertesygdomme, depression, gigt og visse typer af kræft. Din hud sammenfatte nogle af D-vitamin, når den udsættes for sollys, men du stadig har brug for kilder i kosten af næringsstof til at få de 600 internationale enheder anbefalet daglig for voksne. Fede fisk, æg og vitamin-berigede korn og koens mælk, der er gode kilder til D-vitamin, men en vegansk kan få det til dels skyldes, beriget sojamælk. En 1-cup servering af soja mælk indeholder typisk omkring 100 internationale enheder af vitamin D.

Calcium

Hvis du ikke har nok calcium i din kost -- cirka 1.000 mg per dag for mænd og kvinder mellem 19 og 50 år -- du kan være mere tilbøjelige til at udvikle osteoporose, højt blodtryk og højt kolesteroltal. Registreret diaetetiker Reed Mangels siger, at calcium-berigede soja mælk er en fremragende kilde til mineralet, der giver mellem 200 til 300 mg i hver 8-ounce servering, eller så meget som 30 procent af en voksen, er den anbefalede daglige dosis. Andre fødevarer som mørke grønne bladrige grøntsager og tofu er også veganske kilder til calcium, men beriget sojamælk er et særligt godt valg, fordi det indeholder både calcium og D-vitamin, som kan fremme knogle sundhed.

Overvejelser

Regelmæssigt at drikke soja-produkter som soja mælk kan hjælpe med at nedsætte din risiko for højt kolesteroltal, hjertesygdomme og kræft som brystkræft, livmoderkræft og prostatakræft, siger University of Maryland Medical Center. Et højt indtag af soja kan også mindske graden af overgangsalder symptomer. Men, ernærings-ekspert Dr. Michael Greger bemærk, at indtagelse af mere end syv portioner af soja for en dag, kan faktisk øge din risiko for kræft ved at forårsage en stigning i dine niveauer af insulin-lignende vækst faktor 1 eller IGF-1. Greger rådgiver veganere at begrænse sig til tre til fem soja portioner dagligt, herunder soja mælk.

Om Forfatteren

Michelle Kerns skriver til en bred vifte af print-og online publikationer og har specialiseret sig i litteratur og videnskab emner. Hun har fungeret som en bog klummeskribent siden 2008 og er medlem af National Book Critics Circle. Kerns studerede engelsk litteratur og neurologi ved UC Davis.

ADVERT

Mest populære