Sund Kost >> Kost

Veganisme Og Træthed

Skrevet af Michelle Kerns; Opdateret 17 December 2018

Det er muligt for de fleste børn, teenagere og voksne at få tilstrækkelig ernæring på en streng vegetarisk kost, siger den Amerikanske Diætetiske Association, selv hvis du er en atlet eller en kvinde, der er ammende eller gravide. Men fordi, at veganere ikke spiser alle animalske produkter-herunder æg og mejeriprodukter -- de kan blive mangel på visse næringsstoffer, medmindre de planlægger deres kost omhyggeligt. Vedvarende træthed er ofte et af de første symptomer af disse mangler. Hvis du overvejer at blive en veganer eller opleve usædvanlige træthed, mens en vegansk kost, så tal med din læge om måder til at sikre, at du forbruge de næringsstoffer, som din krop har brug for.

Få Din Vitamin B-12

Animalske produkter som fisk og skaldyr, fjerkræ, kød, mælk og æg, er den eneste naturlige kilder til vitamin B-12. Raske voksne kræver mindst 2.4 mikrogram vitamin B-12 hver dag for at støtte i syntesen af røde blodlegemer og for at understøtte funktionen af nervesystemet. Fordi veganere ikke spiser animalske fødevarer, de er mere tilbøjelige til at udvikle perniciøs anæmi, en tilstand, hvor de røde blodlegemer er unormal eller få i antal og kan ikke bære tilstrækkelig ilt i hele kroppen, der forårsager svaghed og træthed. Ifølge McKinley Health Center ved University of Illinois i Urbana-Champaign, veganere kan undgå vitamin B-12 mangel ved indtagelse af et kosttilskud eller berigede fødevarer såsom anlæg mælk eller er klar til at spise korn dagligt.

Pumpe Op Jern

Uden nok jern -- 8 mg per dag for mænd og postmenopausale kvinder, 18 mg dagligt i præmenopausale kvinder, -- du har en højere risiko for jern-mangel anæmi. Jern-mangel anæmi årsager, vedvarende træthed, fordi de røde blodlegemer mangler jern, de har brug for til at danne hæmoglobin, de forbindelser, der er ansvarlig for at transportere ilt. Selv om mange plante-baserede fødevarer som bønner, bælgfrugter og mørkegrønne bladgrøntsager er høj i jern, er det i en form, der ikke er let absorberes af kroppen. For at en vegansk til at absorbere tilstrækkeligt strygejern, hun skal forbruge høj strygejern fødevarer med en rig kilde til C-vitamin, for eksempel tomater, og har til formål at omfatte fødevarer, der tæt med jern ved hvert måltid.

Få Masser af Zink

De fleste mænd skal have omkring 11 milligram zink hver dag, mens kvinder har behov for ca 8 mg. Dog strenge vegetarer og veganere kan brug for så meget som 50 procent mere end dette beløb dagligt, siger Kontoret for Kosttilskud. Det skyldes, at zink i plante-baserede fødevarer som bønner, grøntsager, nødder og kerner er bundet af phytate forbindelser der kan forstyrre kroppens evne til at absorbere de mineraler. Utilstrækkelig zink hæmmer normal vækst og udvikling og kan medføre, immun problemer, der kan omfatte træthed som symptom. Veganere bør spise masser af fødevarer, der indeholder zink hele dagen, herunder gennemblødt og spirede bønner og bælgfrugter og syret brød produkter, da disse indeholder zink i en mere let absorberes form.

Hold Øje med Din Jod

Din krop kræver, jod i skjoldbruskkirtlen til at producere hormoner. En kost lavt jod kan resultere i hypothyroidisme, som kan forårsage træthed sammen med depression, problemer med at tænke klart og vægtøgning. Jod findes i en række vegetabilske fødevarer, men koncentrationen varierer meget afhængigt af mængden af jod i den voksende jord. Veganere med ingen andre jod kilde end frugter og grøntsager kan ikke få nok. Herunder iodized salt og hav-grøntsager som tang i din kost kan hjælpe, selv om Den Veganske Samfundet tyder på, at det at tage en jod supplement kan være et godt valg for nogle veganere. Overskydende jod kan være skadelige -- ikke begynde at supplere med jod, indtil du har talt med din læge om den bedste dosis for dig.

Om Forfatteren

Michelle Kerns skriver til en bred vifte af print-og online publikationer og har specialiseret sig i litteratur og videnskab emner. Hun har fungeret som en bog klummeskribent siden 2008 og er medlem af National Book Critics Circle. Kerns studerede engelsk litteratur og neurologi ved UC Davis.

ADVERT

Mest populære