Sund Kost >> Kost

Hvilke Typer af Fedt Skal Undgås?

Skrevet af Jessica Bruso; Opdateret December 19, 2018

Noget fedt er afgørende for et godt helbred. Fedt giver energi og hjælper med optagelsen af de fedtopløselige vitaminer A, D, E og K., Din krop bruger den essentielle omega-3 og omega-6 fedtstoffer for vækst og udvikling, især i de nerver, hjerne og øjne. Mens umættet fedt giver sundhedsmæssige fordele, du bør begrænse eller undgå mættet fedt og trans-fedt.

Mættet Fedt

Mættet fedt findes i smør, svinefedt, solid afkortning, ost, kød, fjerkræ, palmeolie, kokosolie og nogle bagværk. Indtagelse af mættet fedt kan øge din risiko for diabetes, højt kolesteroltal og hjertesygdomme. 2010 Dietary Guidelines for Americans anbefaler, at du begrænser mættet fedt til ikke mere end 7 procent til 10 procent af de kalorier du indtager hver dag.

Trans Fedt

Transfedtsyrer er de mest usunde type af fedt, som de kan øge low-density lipoprotein, eller dårlige kolesterol, mens faldende din high-density lipoprotein, eller gode kolesterol. Dette øger din risiko for hjertesygdomme. Transfedtsyrer findes i alle fødevarer, der indeholder hydrogenerede olier, eller som er stegt i denne type af olie, herunder mange forarbejdede fødevarer. De er også forekommer naturligt i små mængder i animalske produkter. American Heart Association anbefaler, at der ikke er mere end 1 procent af dine kalorier kommer fra transfedt.

Sundere Valg

Monoumættede fedtstoffer, som findes i avocado, olivenolie, nødder, rapsolie, peanut olie og fjerkræ, kan hjælpe med at sænke dit kolesteroltal og din risiko for hjertesygdomme, sammen med at bistå i blodsukker. Flerumættede fedtstoffer omfatter både omega-3 fedtstoffer, som findes i fede fisk, hør og valnødder, og omega-6 fedtstoffer, der findes i planteolier, fjerkræ, nødder og frø. Disse fedtstoffer sænke din risiko for højt kolesteroltal, højt blodtryk, hjertesygdomme og diabetes.

Overvejelser

Selv sunde umættede fedt bør begrænses til ikke mere end 35 procent af de kalorier, eller du kan have problemer med at opretholde en sund vægt. Mange mennesker indtager alt for mange omega-6 fedtstoffer, og ikke nok af omega-3 fedtstoffer. For de sundhedsmæssige fordele, sigtet for forholdet mellem 2: 1 og 4: 1 af omega-6 fedtstoffer og omega-3 fedtstoffer. Mens omega-3 fedtstoffer hjælpe med at reducere inflammation, nogle typer af omega-6 fedtstoffer øge inflammation.

Om Forfatteren

Baseret i Massachusetts, Jessica Bruso har skrevet, siden 2008. Hun har en master of science grad i fødevarepolitik, og der anvendes ernærings-og en bachelor of arts-grad i internationale forbindelser, både fra Tufts University.

ADVERT

Mest populære