Sund Kost >> Sunde Måltider

Top Grøntsager Med Selen

Skrevet af Virginia Van Vynckt; Opdateret 14 December 2018

De fleste grøntsager indeholder lidt selen, et spormineral, som din krop har brug for i små mængder til at producere antioxidanter og holde immunsystemet fungerer godt. Mængden af mineralsk kan variere meget i grøntsager afhængig af hvor meget selen er i den jord, som planten blev dyrket.

Selen og Sundhed

Selen spiller en rolle i kroppens produktion af antioxidanter er de stoffer, der bekæmper frie radikaler, der forårsager celle skader. Du behøver kun små mængder af selen, og i større mængder kan være giftigt. Forskere har knyttet lave niveauer af selen for kræft, dødsfald og eventuelt hjertesygdomme, astma og leddegigt. Mange undersøgelser har vist, at selen er vigtige for immunsystemet og hjælper med at afværge infektion, ifølge University of Maryland Medical Center.

Adt for Selen

Selen-mangel er et problem i nogle lande, især Kina, men Amerikanerne få nok selen i deres kost, primært fra kød og brød, ifølge National Institutes of Health. Den Anbefalede daglige dosis for selen er 55 mikrogram for voksne og unge over 13 år. National Academy of Sciences har sat en øvre indtag af 400 mikrogram for selen, et beløb, der ligger langt over, hvad de fleste grøntsager indeholder.

Bedste Vegetabilske Kilder

Svampe er en af de bedste vegetabilske kilder til selen. En kop kogt shiitakes eller hvide champignon giver 19 mikrogram selen, eller 35% af ADT. En mere typisk servering af ¼ kop giver mindre end 10 procent af den daglige værdi. En kop kogt lima eller pinto bønner gennemsnit 9 til 11 mikrogram af det mineral, eller omkring 15 til 20 procent af ADT. Frosne kogt spinat, som er pakket mere tæt pr kop end frisk kogt, giver 10 mikrogram selen, eller 18 procent af ADT.

Andre Vegetabilske Kilder

Nogle grøntsager, der indeholder mere end 2 mikrogram selen per kop omfatter rå broccoli, kogte ikke pisang, tørrede, kogte rosenkål, kogte friske spinat og afskallede sojabønner. Asparges giver tæt til 4 mikrogram i fire kogte spears.

Bedre Kilder til Selen

Bedre vegetariske kilder til selen omfatter korn og korn fødevarer som brød og pasta, samt nødder. Paranødder er usædvanlig høj i selen—en ounce indeholder 544 mikrogram. De bedste dyr mad kilder omfatter tun, torsk, kalkun, kylling og oksekød.

Om Forfatteren

Fra 1978 til 1995, Virginia Van Vynckt arbejdede som forfatter og redaktør på Chicago Sun-Times. Hun har skrevet udførligt om mad og ernæring, der co-forfatter til syv kogebøger. Hun har også udgivet "Vores Egne", en bog om ældre-barn vedtagelse. Van Vynckt har en Bachelor of Arts-grad i journalistik fra Indiana University.

ADVERT

Mest populære