Sund Kost >> Sunde Måltider

De Tre Klassifikationer af Lipider i Fødevarer og i den Menneskelige Krop

Skrevet af Karen McCarthy; Opdateret 14 December 2018

Lipider er fede, waxlike molekyler, som findes i den menneskelige krop, og andre organismer. De tjener flere forskellige roller i kroppen, herunder giver næring til det, lagring af energi for fremtiden, der sender signaler gennem kroppen, og er en bestanddel af cellemembraner, der holder cellerne sammen. Fedt kan inddeles i tre hovedtyper.

Triglycerider

Triglycerider er fedtstoffer, som du får fra fødevarer kilder til fedt, såsom madolie, smør og animalsk fedt. Triglycerider isolering, der holder dig varm, mens du beskytter dine indre organer med et lag af polstring. De spiller også en rolle, hvordan din krop bruger vitaminer. Når du ikke forbrænde alle de kalorier, du indtager, de er omdannet til triglycerider og lagres til fremtidig brug. Hvis du jævnligt spiser flere kalorier, end du forbrænder, eller spise for meget mad som er rig på fedtstoffer, dit triglycerid-niveau kan blive for høj og udgøre en sundhedsmæssig risiko.

Steroider

Steroider er en type af lipid, der indeholder hormoner og kolesterol. Kolesterol produceres af kroppen og forbruges gennem mad, og det spiller en rolle i produktionen af hormoner. Hormoner, der omfatter de kønshormoner, østrogen og testosteron, samt dine andre hormoner som adrenalin, kortisol og progesteron. Kolesterol, den mest udbredte steroider, lipid i kroppen, er påkrævet i hver eneste celle i kroppen. Det spiller en rolle i celle reparation og dannelse af nye celler. Men, for meget kolesterol er en dårlig ting. Når det kombineres med andre stoffer i dit blod, det kan bygge op som plak i blodårerne, blokerer blodtilførslen til og fra hjertet. At have et højt kolesteroltal øger din risiko for hjerte-kar-sygdom.

Fosfolipider

Fosfolipider er derivater af triglycerider. De er meget lignende dem, men lidt anderledes på et molekylært niveau. Halvdelen af hvert molekyle er vandopløselige og de andre er ikke, som får dem til at reagere anderledes, end triglycerider. Beliggende på cellemembraner, de form dobbelt lag membraner med vand-opløselige molekyler på ydersiden af cellemembranen og de ikke-vandopløselige molekyler på indersiden. Disse lipider er ansvarlig for at beskytte og isolere celler.

Få Din Lipid Niveauer Testet

Hvis dit blod er for højt i triglycerider og kolesterol, du kunne stå over for et sundhedsproblem. Du har ingen specifikke symptomer, der fortæller dig, at din niveauer er høje, så det er en god idé at få dem testet. Du kan få det gjort på en klinik gennem en simpel blodprøve. Hvis din plan er for høj, motion og reducere dit fedt-og kalorie indtag kan hjælpe med at reducere dem. Din læge kan også ordinere medicin til at hjælpe med at sænke triglycerider og kolesterol.

Om Forfatteren

Karen McCarthy er en sundheds-entusiast med ekspertise inden for ernæring, yoga og meditation. Hun øjeblikket studier ved Institut for Integrativ Ernæring og har været at skrive om ernæring siden 2012. Hun er mest passioneret omkring vegetarisme og veganisme og elsker at fremme de sundhedsmæssige fordele ved at spise frugt og grøntsager.

ADVERT

Mest populære