Sund Kost >> Ernæring

Hvordan at Fortælle, hvis Du har Brug for Vitamin B-12

Skrevet af Krista Sheehan ; Opdateret juli 20, 2017

Efter en to-trins absorption proces i kroppen, vitamin B-12 spiller en vigtig rolle i at komponere genetiske materiale og sikre sunde nerver og blod celler. Da de fleste mennesker få masser af B-12 gennem en afbalanceret kost, en mangel er ikke ofte, en stor bekymring. Men når B-12 niveauer slip for lavt, kan det føre til farlige neurologiske, kredsløbs -, hjerte -, åndedræts-og psykiske problemer.

Overvåge dig selv for almindelige symptomer på B-12 mangel. Mens denne metode er ikke idiotsikker, og det kan hjælpe fingerpeg dig ind på potentielle sundhedsmæssige problemer. Almindelige symptomer er træthed, åndenød, uregelmæssig hjerterytme, bleg eller gul hud, uforklarligt vægttab og ømhed i munden eller på tungen. Svær vitamin B-12 fejl og mangler, kan også medføre, at snurren eller følelsesløshed i fingre og tæer, gangbesvær, forvirring, irritabilitet, depression og vrangforestillinger.

Overveje din alder og aktuelle helbredsproblemer. Hvis du har været diagnosticeret med perniciøs anæmi, Crohns sygdom, cøliaki eller korte tyktarm, du kunne være en øget risiko for vitamin B-12 mangel. Desuden, folk over 50 år, har en øget risiko for at udvikle B-12 mangel på grund af nedsat mavesyre.

Analysere din kost. Vitamin B-12 kommer fra animalske fødevarer -- kød, fjerkræ, æg og mejeriprodukter. Hvis du spiser en streng vegetarisk eller vegansk kost, kan du være i risiko for vitamin B-12 mangel. At reducere denne risiko ved at tage B-12 kosttilskud eller forbrugende masser af korn, der er blevet beriget med vitamin B-12.

Gennemgå din nuværende medicin og narkotika brug. Lang tids brug af antacida eller proton pumpe hæmmere kan hæmme produktionen af mave-syre, som er nødvendige for B-12 absorption. Metformin, en fælles diabetes lægemiddel, der forårsager vitamin B-12 malabsorption. Hyppig brug af alkohol kan også føre til en mangel.

Få taget en blodprøve. Din læge vil måske begynde med at bestille en Komplet blodtælling, som vurderer dine hvide blodlegemer, røde blodlegemer og blodplader. Hvis CBC angiver, store røde blodlegemer i dit blod, vil din læge måske anbefale et specifikt B-12 og folat blodprøve for at identificere det nuværende niveau i blodet af vitamin B-12, eller en methylmalonic acid test, som hjælper med at afsløre B-12 mangel i de tidlige faser.

Advarsel

Kontakt din læge straks, hvis du har mistanke om du har en vitamin B-12 mangel. Da den mangel kan føre til farlige komplikationer, undgå at forsøge at behandle det på din egen. Hvis du har brug for vitamin B-12, din læge kan anbefale en passende dosering og supplement til dit behov.

Om Forfatteren

Krista Sheehan er et registreret sygeplejerske og professionel forfatter. Hun arbejder i en neonatal intensive care unit (NICU) og hendes tidligere sygepleje erfaring omfatter geriatri, pulmonale lidelser og hjemmesygepleje. Hendes faglige skrivning arbejder primært fokusere på de emner, der af fysiske sundhed, fitness, ernæring og positive ændringer i livsstil.

Foto Credits

  • Siri Stafford/Photodisc/Getty Images
ADVERT

Mest populære