Sund Kost >> Sunde Måltider

At tage Multivitaminer versus jerntilskud

Skrevet af Jessica Bruso; Opdateret December 27, 2018

Mens mange Amerikanere har ikke noget problem at få nok jern fra deres kost, børn, teenager piger, præmenopausale kvinder og gravide kvinder har en højere risiko for jernmangel. At tage enten en multivitamin, der indeholder jern eller en separat jerntilskud kan hjælpe dig med at forbedre dit strygejern status.

Indhold Af Mikronæringsstoffer

En multivitamin indeholder en række mikronæringsstoffer, herunder essentielle vitaminer og mineraler, hvilket kan være en fordel, fordi mange mennesker med jern mangler også har andre mikronæringsstoffer mangler. Ikke alle multivitaminer indeholder jern, men så sørg for at kontrollere listen over ingredienser. Et jerntilskud vil kun give jern, men ofte indeholder større mængder end dem, der findes i multivitaminer, med op til 65 mg sammenlignet med ikke mere end 18 mg i multivitaminer.

Jernoptagelsen

Hvis du forsøger at undgå jernmangel anæmi, en multivitamin, der indeholder jern kan være et godt valg. For dem med jernmangel anæmi, men et jerntilskud er det en bedre løsning. En undersøgelse offentliggjort i "The American Journal of Clinical Nutrition" i November 2004 fandt, at et kosttilskud, der indeholder jern alene var bedre i stand til at forbedre blodets indhold af jern end en multivitamin-og mineraltilskud, der indeholder den samme mængde af jern.

Mulige Bivirkninger

Multivitaminer normalt ikke forårsager alvorlige bivirkninger, men undertiden kan forårsage milde reaktioner, herunder en hovedpine, en ubehagelig smag i munden, eller en dårlig mave. Jerntilskud har tendens til at være mere tilbøjelige til at forårsage bivirkninger, såsom forstoppelse, sort afføring, kvalme, mavekramper og diarré. At tage jern med fødevarer vil hjælpe med at minimere disse bivirkninger, men det kan også falde lidt absorption.

Andre Overvejelser

Tager en multivitamin er ikke tilbøjelige til at sænke din risiko for hjertesygdom eller kræft, hvis du ikke er i underskud med vitaminer og mineraler, som det indeholder, ifølge en gennemgang artikel, der er offentliggjort i "Annals of Internal Medicine" i December 2013. Du kan forbedre jern absorption ved at tage din supplere med C-vitamin-holdige fødevarer og undgår fødevarer med højt fiber fødevarer, der indeholder calcium eller fødevarer eller drikkevarer, der indeholder koffein inden for to timer for at tage din supplement. Disse kan alle blande sig med jernoptagelsen. Kun tage jern i mængder, der er højere end dem, der findes i en multivitaminpille, hvis deres læge tilråder det, fordi det er muligt at tage en overdosis på jern, som kan forårsage kramper, koma, organsvigt og død.

Om Forfatteren

Baseret i Massachusetts, Jessica Bruso har skrevet, siden 2008. Hun har en master of science grad i fødevarepolitik, og der anvendes ernærings-og en bachelor of arts-grad i internationale forbindelser, både fra Tufts University.

ADVERT

Mest populære