Sund Kost >> Ernæring

Opløselige Fibre & Arterier

Fiber, selvom ufordøjelige, giver et væld af fordele for din mave og hjerte-kar-systemer. Uopløselige fibre er også nævnt som grovfoder, mens opløselige fibre danner en tyktflydende gel, når det kombineres med vand i tarmkanalen. Videnskabelige undersøgelser er i stigende grad afsløre de forskellige fordele af opløselige fibre for sunde arterier.

Tre Primære Effekter

Opløselige fibre arbejder i tre forskellige måder at forbedre sundheden for dine arterier, ifølge en undersøgelse offentliggjort i November 2010-udgaven af tidsskriftet "Mad og Funktion." I tarmkanalen, opløselige fibre binder sig til galdesalte og forhindrer kroppen fra reabsorbing dem. På grund af dette, leveren har til at producere mere galde fra kolesterol, og dermed sænke mængden af kolesterol i omløb. Opløselige fibre også falder blodsukker-spikes, der opstår, efter måltider, som igen nedsætter insulin niveauer. Insulin stimulerer leveren til at producere kolesterol, lavere kolesterol niveauer resultat. Gæring af opløselige fibre i tarmen producerer kortkædede fedtsyrer, som beskytter arterierne ved at medvirke til at forebygge fedme og forbedre insulinresistens.

Beta Glucan og Kolesterol

Beta glucan, en opløselig fiber i havre og byg kan lavere niveauer af low-density lipoprotein, eller LDL, den dårlige form af kolesterol, ifølge en undersøgelse offentliggjort i oktober 2010 spørgsmålet om "American Journal of Clinical Nutrition." I dobbelt-blind forsøg, deltagerne spiste havre korn med 3 gram beta-glucan med en høj molekylvægt, som to gange hver dag i fire uger. Resultaterne viste, at LDL-kolesterol faldt med 5 procent. En gennemgang af tidligere publicerede forskning, der dukkede op i oktober 2011 udgaven af tidsskriftet "Nutriiton" fandt, at 3 gram per dag af byg, beta-glucan reduceret total og LDL kolesterol, men det gjorde ikke hæve niveauet af high-density lipoprotein, eller HDL, den gode form for kolesterol.

Guar Gum og blodsukker

Guargummi, også kendt som galactomannan, stammer fra guar bønner og kommercielt brugt som fortykningsmiddel og stabilisator i mange fødevarer, herunder is, yoghurt og bagværk. En dyr undersøgelse, der blev offentliggjort i januar 2012 i tidsskriftet "Farmakognosi Magasin" fandt, at guar gum beskyttede mod hjerte-kar-skade relateret til diabetes ved at mindske blodsukker og kolesterol niveauer. Forskerne bemærkede, at guar gum var mere effektiv end et stof der almindeligvis anvendes til behandling af diabetes. Men resultaterne af dette dyr undersøgelsen ikke kan ekstrapoleres til mennesker, og yderligere forskning er nødvendig, før guargummi kan anbefales som en blod-sukker-sænke stof i mennesker.

Pektin og Kolesterol

Pektin, en opløselig fiber, der findes i frugt, tykkere syltetøj og tærter, og også sænker kolesterol, ifølge en undersøgelse offentliggjort i januar 2009 udgave af "British Journal of Nutrition." I den animalske undersøgelse, tørrede svesker, frugt højt i pektin, nedsat arteriel plaque dannelse og markører for inflammation og oxidativt stress. Forskere af en dyr undersøgelse, der blev offentliggjort i juni 2003 udgave af "Journal of Nutrition" fandt, at en kombination af apple pektin med apple polyfenole antioxidanter nedsat kolesterol absorption mere effektivt end enten sammensat af sig selv. Men yderligere forskning er nødvendig for at bekræfte resultaterne af disse undersøgelser med dyr og til at bestemme virkningerne af pektin på kolesterol i mennesker.

Om Forfatteren

Tracey Roizman, DC er en forfatter og taler om naturlige og forebyggende sundhedspleje og en praktiserende kiropraktor. Hun holder også en B. S. i ernæringsmæssig biokemi.

Foto Credits

  • marmelade mit löffeln billede af Lucky Dragon fra Fotolia.kom
ADVERT

Mest populære