Sund Kost >> Ernæring

Natrium Nitrit i Grøntsager

Skrevet af Sharon Perkins ; Opdateret 14 December 2018

Mange grøntsager indeholder natrium nitrat, som er en lille procentdel af de, der konverterer til natrium nitrit, når du spiser det. Natrium nitrit kan danne nitrosaminer, en potentiel kræftfremkaldende agent, i tarmene. Men grøntsager indeholder også antioxidanter, der forhindrer dannelsen af nitrosaomines. At spise grøntsager betragtes ikke som farligt på samme måde som at spise forarbejdede fødevarer, der indeholder nitrit er, i de fleste tilfælde. Babyer bør dog undgå grøntsager højt i nitrat; højt nitrat kan forårsage en form for anæmi hos spædbørn.

Formål

Jord indeholder natrium nitrat, som er nødvendige for planternes vækst. Jordens indhold af organiske stoffer, der naturligt indeholder omkring 5 procent kvælstof; microogranisms i jorden ændring af kvælstof til nitrat, så planterne kan bruge det. Animalsk gødning, kunstgødning og behandlet affald er også tilføje kvælstof til jorden. Planter optager natrium nitrat fra jorden; de unge planter indeholder generelt flere natrium nitrat end de modne planter.

Niveauer

Nogle grøntsager har højere nitratindhold end andre. Forskellige jordtyper har forskelligt indhold af kvælstof, hvilket påvirker mængden af nitrat i planter. Brug af gødning kan også påvirke mængden af nitrat i grøntsager. Grønne bladgrøntsager og rod planter indeholder de mest natriumnitrat. Grøntsager er høj i natrium nitrat omfatter roer, kål, gulerødder, selleri, radiser og spinat. Omkring 90 procent af nitrit i din krop kommer fra grøntsager, mens blot 10% kommer fra forarbejdede kød, University of Minnesota Udvidelse forklarer.

Risici

Normalt, natrium nitrat i grøntsager, der ikke frembyder den samme fare for sundheden nitrit, som findes i forarbejdet kød. Nitrit tilsættes forarbejdet kød som konserveringsmiddel og farve enhancers kan kombinere med proteiner kaldet aminosyrer til at danne forbindelser, der kaldes n-nitrosaminer. Nitrosaminer har vist kræftfremkaldende potentiale i dyreforsøg. Nitrat og nitrit i sig selv ikke er kræftfremkaldende potentiale. Grøntsager indeholder ascorbinsyre, en form for C-vitamin og antioxidant, som hjælper med at forhindre nitrosamine dannelse, selv om det måske ikke fuldstændig forhindre det. Butik frisk kogte grøntsager højt i nitrat til ikke mere end én til to dage i køleskab, eller kog kun så meget, som du planlægger at spise på én gang.

Babyer og Nitrat

Spædbørn har en højere pH niveauer i deres mave-tarmkanalen end ældre børn eller voksne. En høj pH-konverterer mere nitrat til nitrit, og kan resultere i, at nitrit toksicitet. Høj nitrit niveauer kan forårsage en form for anæmi kaldet methemoglobinemia, der undertiden omtales som "blå baby syndrome", fordi barnet udvikler cyanose -- en blålig misfarvning af huden -- og luftvejsproblemer fra lavt iltindhold. Spædbørn, som er yngre end 3 måneder har den højeste risiko for at udvikle denne lidelse, og bør ikke indtage grøntsager med et højt natrium nitrat indhold. Nitrat i såvel vand kan også forårsage dette problem i spædbørn. Søge øjeblikkelig lægehjælp, hvis du har mistanke om, at din baby har methemoglobinemia.

Om Forfatteren

Registreret sygeplejerske med mere end 25 års erfaring inden for onkologi, arbejdskraft/levering, neonatal intensive care, infertilitet og oftalmologi, Sharon Perkins har også medforfatter og redigeret en lang række sundhedsmæssige bøger for Wiley "Dummies" - serien. Perkins har desuden omfattende erfaring med at arbejde i hjemmet sundhed med medicinsk skrøbelige pædiatriske patienter.

ADVERT

Mest populære