Sund Kost >> Sunde Måltider

De Seks Grupper, Fødevarer Og Deres Næringsstoffer

Skrevet af Lauretta Claussen; Opdateret 12 December 2018

I 2011, den AMERIKANSKE Department of Agriculture afsløret MyPlate – et billede, der er designet til at vise Amerikanerne, hvor meget de skal have at spise fra hver mad gruppe. Målet med diagrammet er at hjælpe den enkelte med at skabe velafbalancerede måltider, der indeholder alle de vigtige vitaminer og næringsstoffer, hver gruppe giver.

Præcis hvor meget, du spiser noget mad gruppe er afhængig af en række faktorer, herunder alder, køn og vægt. Men en balance af fødevarer fra hver af de fødevarer grupper er en forudsætning for en sund kost.

Grøntsager

Under de nuværende kostråd, halvdelen af din tallerken skal være fyldt op med frugt og grøntsager. Enhver type af vegetabilsk tæller, hvad enten friske, frosne, rå eller kogte. Selv 100 procent grøntsagsjuice kan bidrage til din daglige vegetabilske krav. Grøntsager er et naturligt lavt indhold af fedt og kalorier og er fyldt med et udvalg af vitaminer og næringsstoffer. De fleste er fiber-rige, som er med til at sænke kolesterol og reducere risikoen for hjertesygdomme. Dette fibre gør også at du føler fyldigere længere, så du er tilbøjelige til at spise færre samlede kalorier hele dagen.

Frugter

Frugter, andre fødevarer gruppe udgør halvdelen af din tallerken, ifølge MyPlate forplejning. Som med grøntsager, de fleste frugter er et naturligt lavt indhold af fedt og kalorier, og en god kilde til fiber. Selv 100 procent frugtsaft, tæller med i din daglige frugt-alt, som det skal bemærkes, at frugt juice manglende fiber hele frugter give. Nogle af de mere værdifulde næringsstoffer frugter indeholder omfatter folat, kalium og vitamin C. Den typiske Amerikanske kost ofte ikke indeholder nok af disse vigtige næringsstoffer.

Korn

En fjerdedel af din tallerken skal være fyldt med korn fødevarer. Fødevarer, der overvejende består af korn, såsom hvede, ris, havre eller cornmeal omfatter brød, korn, pasta, tortillas. Den mest afgørende næringsstof, der er fastsat af korn er fiber, som kan bistå med vægtkontrol og reducere risikoen for sygdomme som hjertesygdomme og diabetes. Korn giver også B-vitaminer, folat, magnesium, selen og jern. De fleste Amerikanere får nok korn, men ikke nok fuldkorn. Raffineret korn manglende fiber, jern og B-vitaminer hele kerner indeholder. På grund af dette, USDA anbefaler, at mindst halvdelen af det korn, du spiser fuldkorn.

Protein Fødevarer

Proteiner er byggestenene i muskler, knogler og blod og er afgørende for, at alle systemer i kroppen. Protein-rige fødevarer, som udgør den resterende fjerdedel af din tallerken, giver også værdifulde B-vitamin, jern, magnesium og zink. Selvom de er en vigtig del af en sund kost, mange protein fødevarer kan også være højt indhold af mættet fedt og kolesterol. Fede udskæringer af kød bør være begrænset til denne grund. Magert kød, nødder, frø og fisk og skaldyr er alle gode protein valg. MyPlate anbefaler, at voksne indtager 8 ounces fisk om ugen, da det giver gavnlige omega-3 fedtsyrer.

Mejeri

Mejeriprodukter giver næringsstoffer, som er afgørende for knogle sundhed, herunder calcium, kalium og vitamin D. Mejeri er også en kilde til protein. Fordelen mejeriprodukter indeholder knogler gør forbrug særligt vigtige for børn i voksealderen, hvis knoglemasse er ved at udvikle. Som med protein fødevarer, nogle mejeri muligheder, der kan være høje indhold af mættet fedt og kolesterol, så vælg med reduceret fedtindhold eller uden fedt valg, og begrænse forbruget af fuldfede mejeriprodukter.

Olier

Forud for udvikling af MyPlate, når de fødevarer grupper blev vist i pyramide form, olier afholdt den mindste plads i top. MyPlate har fjernet olie som en fødevare gruppe. I dag USDA genkender bare fem fødevaregrupper, der anbefaler, fedtstoffer, olier og slik kun spises sjældent.

Men, olier bør ikke undgås helt, som nogle gør, giver næringsstoffer. De fleste af de olier, du spiser, bør være polyumættede eller monoumættede. Disse ikke hæve usunde kolesterol, og de giver antioxidant vitamin E. Men vær opmærksom på, at olier indeholder omkring 120 kalorier per spiseskefuld.

Om Forfatteren

Lauretta Claussen har været at skrive professionelt siden 1999. Med speciale i sundhed og fitness emner, hendes arbejde er blevet udgivet af et udvalg af trykte og online medier. Hun fik sin grad i journalistik fra Lewis Universitet i 2001.

ADVERT

Mest populære