Sund Kost >> Kost

Seks Klasser af Næringsstoffer

Skrevet af Jan Annigan; Opdateret 12 December 2018

De fødevarer og drikkevarer du spise og drikke giver din krop de næringsstoffer, du har brug for til at understøtte dit helbred og aktiviteter af daglige levende. Nogle af disse fødevarer skal underkastes fordøjelse, før du kan drage fordel af dem, mens andre, du kan absorbere, som de er. Sammen, alle disse næringsstoffer, vand, protein, fedt, kulhydrater, mineraler og vitaminer – fremme din sundhed, når du indtager dem jævnligt gennem din kost.

Vand

Fordi så meget af din krop består af vand, og du bruger det i så mange reaktioner i dine celler, vandet er mere vigtigt end noget andet næringsstof. Hertil kommer, at din krop kan tabe vand, ganske let, fra vandladning, sved og fordampning, og du er derfor nødt til at erstatte det på en løbende basis. Taber kun 1 til 2 procent af din krop er vand vægt, kan resultere i svaghed og træthed, mens 10 procent tab af din krop er vand, der kan føre til livstruende hedeslag. De fleste voksne har brug for at forbruge mellem 2 og 3 liter vand hver dag, selvom du måske har brug for mere i varmt vejr, eller hvis du er fysisk aktiv.

Protein

Protein i din kost tjener som en kilde til aminosyrer, som skaber de særlige strukturelle og funktionelle proteiner din krop har brug for. For eksempel proteiner, som udgør din muskelvæv, støtte dit immun sundhed, transport-molekyler ind og ud af dine celler og giver grundlag for hormoner og enzymer. Din mad proteiner er for stor til din tarmen at optage, så dit fordøjelsessystem bryder dem ned til enkelte aminosyrer, der kan rejse til celler og væv i hele kroppen, hvor de er nødvendige.

Fedt

De fedtstoffer, eller lipider, du spiser forsyne dig med en meget koncentreret kilde til energi, at du kan gemme i dit fedtvæv til senere brug. Fedt, som du skal fordøje før brug, også spiller en rolle i opretholdelsen af sunde cellemembraner, og det fungerer i syntesen af steroidhormoner, såsom østrogen og testosteron. Selv om du har brug for noget fedt i din kost hver dag, for meget kan forårsage du til at tage over kalorier og øge din risiko for fedme. Desuden forbrugende en høj niveau af mættede fedtsyrer – dem, der er fast stof ved stuetemperatur – kan prædisponere du til hjertesygdomme.

Kulhydrat

Svarende til fedt, letfordøjelige kulhydrater i din kost giver dig energi, omend i en lettere tilgængelig form end fedt. Dette næringsstof, der også fungerer som en strukturel molekyle – for eksempel en del af din lever og muskler indeholder en opbevaring form af stivelse kaldet glykogen. Ufordøjelige kulhydrater, der er kendt som kostfibre, ikke bidrager med brændstof eller struktur til dine celler, men det kan hjælpe med at forbedre din knogle sundhed ved at påvirke, hvor hurtigt maden bevæger sig gennem din mave.

Mineraler og Vitaminer

Hverken mineraler eller vitaminer er nødt til at være fordøjet, før din krop kan absorbere dem. Disse små molekyler, der serverer en bred vifte af formål, i dine celler og væv. Af mineraler, for eksempel calcium giver struktur til at dine knogler, kalium med til at regulere blodtrykket, strygejern transporterer ilt gennem blodet og zink hjælper med at holde dit immunforsvar sundt. Vitaminer er også involveret i flere processer. A-Vitamin hjælper med at bekæmpe betændelse og D-vitamin forbedrer optagelsen af calcium, mens mange af de B-vitaminer hjælpe med at udlede energi fra de fødevarer, du spiser hver dag.

Om Forfatteren

En forfatter siden 1985, Jan Annigan er offentliggjort i "Plante-Fysiologi," "Proceedings of the National Academy of Sciences," "Journal of Biological Chemistry", og på forskellige hjemmesider. Hun har en sports medicine and human performance certifikat fra University of Washington, samt en Bachelor of Science i dyr videnskaber fra Purdue University.

ADVERT

Mest populære