Sund Kost >> Sunde Måltider

Bivirkninger af Oxalater, Når de Spiser Masser af Rå Spinat

Skrevet af Janet Renee, MS, RD; Opdateret November 28, 2018

Medmindre du har nyre-sten, eller er i risiko for at have dem, er der ingen beviser for, at spise masser af rå spinat har nogen skadelige virkninger. Hvis du er i risiko for visse typer af nyresten, men at spise rå spinat kan øge sandsynligheden for at udvikle dem, fordi det er højt i oxalater -- et affaldsprodukt, der gør op med visse nyre sten. Tal med din læge om de ændringer i kosten, der er nødvendige for at mindske risikoen for nyresten.

Nyresten

Omkring 1 million Amerikanere får nyresten hvert år, ifølge University of Pennsylvania School of Medicine. Omkring 70 procent af disse sten er lavet af en blanding af calcium og oxalat. Nyresten er pebblelike materiale, der danner på væggene i dine nyrer. Mens de fleste sten er små nok til at passere gennem din urinvejene, uden at det skaber problemer, nogle sten, som kan vokse sig store og forårsager ulidelig smerte.

Spinat, Oxalat og Risiko

Din læge kan anbefale en kontrolleret-oxalat kost, hvis du er i risiko for calcium oxalat nyresten. En lav-oxalat kost indebærer ofte at begrænse din oxalat forbruget til mindre end 50 mg per dag. For at gøre dette, er du nødt til at undgå fødevarer med højt indhold af oxalat. Spinat er meget høj i oxalat og er kendt for at øge nyresten dannelse og urin-oxalat-indhold, ifølge de Cleveland Clinic. En 100-grams servering af spinat, eller omkring 3,5 ounce, indeholder ca 645 milligram af oxalat.

Madlavning Spinat Falder Oxalater

Forskerne fandt, at dampende og kogende var effektiv madlavning metoder til nedsættelse af oxalat-indhold af spinat og andre grøntsager. Kogende ser ud til at være mere effektivt; det reducerede opløselige oxalat-indhold med 30% til 87 procent. De fandt, at dampende sænket oxalater 5 procent til 53 procent i deres undersøgelse. Madlavning også faldet uopløselig oxalat-indhold hvor som helst fra nul til 74 procent. Undersøgelsen blev offentliggjort i April 2005 udgave af "Journal of Agriculture and Food Chemistry."

At Spise eller Ikke at Spise Spinat

Forfatterne af "Journal of Agriculture and Food Chemistry" undersøgelsen konkluderede, at kogende og dampende kan være en effektiv madlavning strategi for at mindske risikoen for forhøjet urin-oxalat i mennesker, der er i risiko for at udvikle nyresten. Men tale med din læge om, hvorvidt du kan have kogt spinat, og i bekræftende fald, hvor meget. Det kan være svært at sige, hvor meget oxalat er tilbage i spinat efter madlavning. Din læge kan anbefale at undgå spinat hvis du er på en lav-oxalat kost, der begrænser dig til mindre end 50 i alt milligram per dag. Lav-oxalat grønne grøntsager omfatter salat, kål, salat, endivie, broccoli og rosenkål. De indeholder meget lidt at ingen oxalat.

Om Forfatteren

Janet Renee er en klinisk diætist med en særlig interesse i vægt forvaltning, sports ernæring, medicinsk ernæring terapi og kost tendenser. Hun fik sin Master of Science i ernæring fra University of Chicago og har bidraget til, at sundhed og wellness-magasiner, herunder Forebyggelse, Selvstændig, Form og Madlavning Lys.

ADVERT

Mest populære