Sund Kost >> Sunde Måltider

Hvor Er Selen?

Det var først i 1979, at forskere opdagede spor af mineralsk selen til at være afgørende for menneskers sundhed. Det er en vigtig del af den antioxiderende enzym, glutathion-peroxidase, som er til stede i alle celler. Selen også regulerer brugen af C-vitamin, der fungerer i samspil med E-vitamin og er nødvendige for korrekt funktion af skjoldbruskkirtlen. Mens det er fundet i mange fødevarer, niveauer varierer afhængigt af selen-indholdet af jorden, hvor maden var vokset eller hævet. Den anbefalede daglige dosis for selen for voksne er 55 mikrogram per dag.

Nødder og Frø

Paranødder er langt den mest betydningsfulde kilde til selen i kosten, som følge af de høje koncentrationer af mineraler i jorden, hvor de er dyrket. En ounce af paranødder, eller om seks nødder, kan give så meget som 544 mikrogram selen, ifølge National Institutes of Health. Dette beløb overstiger den øvre grænse for indtag af selen, der er 400 mikrogram per dag. Solsikkefrø og valnødder indeholder også selen, som giver 23 mikrogram og 5 mikrogram, henholdsvis pr 1-ounce servering.

Ocean Fisk og Skaldyr

Ocean fisk og skaldyr, der tegner sig for 17 af de 25 bedste ernæringsmæssige kilder til selen i Usa, ifølge University of North Dakota Energy & Environmental Research Center. Med 170 mikrogram selen per 4-ounce servering, Pacific østers er en særlig god kilde. Tun og gulfinnet tun indeholder 50 mikrogram per 4-ounce servering, mens vilde pink og sockeye laks har 40 mikrogram selen per 4-ounce servering. Tilsvarende dele af tilapia, hellefisk og muslinger give 60 mikrogram selen hver.

Kød

Selen findes også i forskellige typer af kød, herunder oksekød og svinekød. Niveauer er mest betydningsfulde i dyr, der er opdrættet i regioner med selen-rige jord. High plains regioner i Nebraska og Busstop, for eksempel, har nogle af de højeste koncentrationer af selen i landet. Som sådan, kødkvæg, der rejses i disse regioner generelt give mere selen end dem, der er rejst andre steder. I gennemsnit, svinekød og oksekød levering 35 mikrogram og 16 mikrogram selen, henholdsvis pr 3-ounce servering, ifølge Linus Pauling Institute ved Oregon State University.

Æg og Fjerkræ

Kylling, æg og fjerkræ er også væsentlige kilder i kosten af selen. En stor hårdkogt æg har cirka 15 mikrogram, mens 3-ounce dele af ristede, lys-kød kalkun og stegt kylling bryst har omkring 27 mikrogram og 24 mikrogram selen, henholdsvis, ifølge National Institutes of Health. Linus Pauling Institute ved Oregon State University, men lister selen-indholdet af en gennemsnitlig 3-ounce del af lys-kød, kylling som 13 mikrogram -- yderligere bevis på, at selen niveauer, der kan variere meget i den samme type mad.

Korn Produkter

Fødevarer af vegetabilsk oprindelse er vigtige kilder til selen for mange befolkninger i hele verden. I Usa, derimod, hele korn og korn-produkter bidrager langt mere til selen indtag end andre plantebaserede fødevarer, herunder frugt og grøntsager, som generelt er lavere i selen. Ifølge National Institutes of Health, 1 kop kogte brune ris leverer omkring 20 mikrogram selen, mens beriget hvide ris og befæstede instant havregryn indeholder 12 mikrogram per 1-cup, der tjener.

Om Forfatteren

Baseret lige uden for Chicago, Meg Campbell har arbejdet i fitness-branchen siden 1997. Hun er blevet skriftligt sundhed-relaterede artikler siden 2010, primært at fokusere på kost og ernæring. Campbell, der deler sin tid mellem sin hjemby og i Buenos Aires, Argentina.

Foto Credits

  • Kastet Tun-Og æggesalat billede af Brett fra Mulcahy Fotolia.kom
ADVERT

Mest populære