Sund Kost >> Kost

Sardiner & Gode Kolesterol

Skrevet af Stephanie Chandler; Opdateret November 21, 2018

Sardin blev populær under anden Verdenskrig, når den regering anerkendt det som en billig og nærende føde. Monterrey, Calif., blomstrede som den berømte Cannery Row forkrøppet ud af mere end en million tilfælde af sardiner hvert år, men i 1948 overfiskeri tog sit præg, og sardin produktion begyndte at falde. Nu er rigelige, og mange viger tilbage fra denne bidende lille fisk, som normalt serveres med hovedet intakt; men at spise sardiner kunne øge din gode kolesterol.

Kolesterol

Nogle fødevarer, som kød, fisk og mejeriprodukter, indeholder kolesterol, men din lever producerer størstedelen af kolesterol i din krop. Din krop producerer også de specialiserede proteiner, der er nødvendige for at bære kolesterol gennem blodet, herunder low-density lipoprotein, eller LDL, og high-density lipoprotein, der er kendt som HDL. LDL transporterer kolesterol fra leveren til resten af kroppen, hvor celler bruger det til at opbygge stærke celle vægge, producere hormoner og støtte fordøjelsen. HDL så bærer kolesterol tilbage til leveren for genanvendelse og udskillelse.

God vs Dårlig

LDL er kendt som det dårlige kolesterol, fordi alt for meget i de blodkar, der kan samle og bygge op langs væggene i blodkarrene, en tilstand kendt som åreforkalkning. Over tid, åreforkalkning hæmmer blodgennemstrømningen og øger din risiko for hjertesygdomme, No. 1 dødsårsag blandt mænd og kvinder i Usa, ifølge Centers for Disease Control og Forebyggelse. Fordi HDL fjerner overskydende kolesterol fra blodårerne, bliver det den ære at være den gode kolesterol. At foretage visse ændringer i livsstil, såsom at spise bestemte typer af fede fisk som sardiner, øger dit niveau af HDL, sænker mængden af kolesterol i blodårerne og nedsætter din risiko for hjertesygdomme.

Essentielle Fedtsyrer

Indtagelse af fødevarer rige på omega-3 fedtsyrer en særlig type umættet fedt, kan bidrage til at øge HDL-niveauer og sænke triglycerid-niveauer, ifølge University of Maryland Medical Center. Fede fisk som sardiner, der indeholder væsentlige typer af omega-3 fedtsyrer er kendt som eicosapentaensyre (EPA) og docosahexaensyre (DHA). Linus Pauling Institute rapporter om, at en 3-ounce servering af sardiner giver .45 gram EPA og .74 gram af DHA, hvilket gør det til et af de bedste kilder til disse hjerte-sunde essentielle fedtsyrer.

Sardiner

American Heart Association anbefaler, at spise mindst to 3.5-ounce portioner af fede fisk hver uge. Sardiner er et glimrende valg, fordi de ikke kun tilbyde et højt niveau af essentielle fedtsyrer, men deres lille størrelse, kortere levetid og vegetarisk kost giver dem også et væsentligt lavere niveau af kviksølv end andre typer af fede fisk, hvilket gør dem sikre for alle at nyde. Sardiner kan spises lige ud af dåsen, men for at gøre dem mere spiselig, kan du føje dem til salater eller hak dem op til at skabe sardin bøffer, et godt alternativ til traditionelle krabbe kager.

Om Forfatteren

Stephanie Chandler er en freelance skribent, hvis kandidatuddannelse i biomedicinsk videnskab og over 15 års erfaring i den videnskabelige og farmaceutiske erhverv give hende, med den viden at bidrage til sundhedsmæssige emner. Chandler har skrevet til virksomheder og små virksomheder siden 1991. Ud over at skrive videnskabelige artikler og procedurer, hendes artikler er publiceret på Overstock.com og andre hjemmesider.

ADVERT

Mest populære