Sund Kost >> Sunde Måltider

Hvad Er Risikoen for, at Skaldyr?

Skrevet af Anni Kamps; Opdateret November 21, 2018

Selv om skaldyr kan være en sund del af mange menneskers kost, der giver betydelige mængder af høj-kvalitets protein, essentielle næringsstoffer og sunde fedtstoffer, der er visse risici forbundet med at indtage det. Fordi skaldyr er filter-foderautomater-hvilket betyder, at de filtrerer vandet gennem deres gæller til at indsamle næringsstoffer -- vand-og miljømæssig kvalitet, der kan påvirke deres sikkerhed. At kende de risici, der er ved at spise skaldyr og hvordan man bedst kan undgå disse potentielle komplikationer, vil give dig mulighed for at nyde skaldyr, mens de opholder sig sund og sikker.

Kviksølv og Forurenende stoffer

Næsten alle typer af fisk og skaldyr indeholder kviksølv til en vis grad. Indtagelse af kviksølv fra skaldyr er ikke skadelig for de fleste mennesker, men der er nogle grupper, der er mere modtagelige for de sundhedsmæssige risici. Unge børn og kvinder der er gravide eller ammende bør være især forsigtig med indtagelse af for meget kviksølv, da det kan skade nervesystemet af et barn eller ufødte foster. Ud over kviksølv, nogle skaldyr kan indeholde pesticider, metaller eller andre forurenende stoffer fra vand. Niveauet af kviksølv og forurenende stoffer i skaldyr og fisk, varierer, afhængigt af deres kost, levetid og habitat, men stort set alle typer af fisk og skaldyr er sikkert at spise, hvis du begrænser dine samlede seafood forbrug til 12 ounce per uge.

Levnedsmiddelbåren Sygdom

Fødevarebårne sygdomme er en bekymring, når de spiser skaldyr og andre typer af fisk og skaldyr. En række af fødevarebårne sygdomme, der er forbundet med skaldyr, såsom Norwalk virus, Salmonella, E. coli og hepatitis A-virus, der kommer fra forurening af vand af spildevand. Selv om fødevarebårne sygdom kan påvirke alle, der kommer i kontakt med den forurenede mad, mennesker med visse medicinske tilstande, såsom leversygdom, diabetes, ændrede omsætning af jern, mave-tarm problemer, eller et undertrykt immunforsvar er i højere risiko. At sænke din risiko for eksponering, undgå indtagelse af råt eller utilstrækkeligt skaldyr, købe skaldyr fra pålidelige kilder, undgå krydskontaminering med andre typer af fisk og skaldyr, og gemme og forberede skaldyr korrekt.

Allergi

Næsten 7 millioner Amerikanere er allergisk over for skaldyr eller andre skaldyr, ifølge den Mad, Allergi og Anafylaksi Netværk. Skaldyr allergi er irreversibel, men cirka 60 procent af mennesker med allergi oplever ikke en reaktion, indtil voksenalderen. Hvis allergi af enhver type er almindelige i din familie, du er på et højere risiko for at udvikle en skaldyr allergi. Allergiske reaktioner over for skaldyr, starter ofte inden for få minutter for at spise ulovlige fødevarer og kan omfatte kløe, hvæsen, svimmelhed og hævelse af læber eller mund. I nogle tilfælde, allergiske reaktioner over for skaldyr kan være livstruende. Den eneste måde at sikre, at du undgå en reaktion, når du har en skaldyr allergi er at undgå skaldyr helt; men mange mennesker, der er allergiske over for skaldyr kan forbruge fin fisk.

Kolesterol og Fedt

Som andre produkter fra dyr, skaldyr indeholder kolesterol, men det betyder ikke, at skaldyr er usundt at spise eller udgøre en risiko for din sundhed. I virkeligheden, undtagen blæksprutter og rejer, de fleste typer af fisk og skaldyr er egnet for folk, der forsøger at begrænse kolesterol i deres kost, når de spises i moderate mængder. Desuden planteædende bløddyr, såsom muslinger og muslinger, der indeholder plantesteroler, der rent faktisk kan reducere kolesterol absorption i din tarm. Selv om de indeholder kolesterol, skaldyr er godt for dit hjerte, fordi de er generelt lavt indhold af mættet fedt og giver sunde omega-3 fedtsyrer, som kan hjælpe med at nedsætte din risiko for hjertesygdomme og forhøjet kolesterol.

Om Forfatteren

Anni Kamps er registreret og har licens diætist med en master of science grad i ernæring fra Case Western Reserve University. Hun rådgiver klienter om en bred vifte af ernæringsrelaterede emner, herunder vægttab, hjerte-kar-sundhed, sport ernæring og håndtering af diabetes.

ADVERT

Mest populære