Sund Kost >> Ernæring

Hvad Er Formålet med Selen?

Selen er et vigtigt mineral, som du skal indtage i små mængder for at bevare din sundhed og støtte funktion af dine organer. Ofte kaldet en spore element, fordi du har brug for, så lidt af det, indtagelse af selen i store mængder kan være giftigt. Men små mængder af selen er afgørende for produktionen af omkring 25 forskellige proteiner i din krop. Selen understøtter også funktionen af vitamin E og C.

Selenoproteins

Ifølge Linus Pauling Institute, din krop indeholder selen i proteiner, der er for det meste enzymer og er samlet kaldes selenoproteins. Fem af disse enzymer er antioxidanter, der hjælper med at neutralisere frie radikaler, molekyler, som er metaboliske biprodukter eller resultatet af opdelingen af miljømæssige toksiner. Frie radikaler kan skade dine celler ved at beskadige membraner, proteiner og DNA. Over tid, de kan fremskynde aldring og øger din risiko for kræft og andre sygdomme. Andre selenoproteins hjælpe din skjoldbruskkirtel producerer aktiveret skjoldbruskkirtlen hormon, støtte stofskifte i musklerne og hjælpe dit immun celler fungerer effektivt. I mænd, en bestemt selenoprotein lavet i testiklerne er vigtigt for produktionen af sædceller.

Vitamin Interaktion

Selen i samspil med E-vitamin, endnu en antioxidant, hjælper den med at forhindre oxidation af mange forskellige stoffer, og fjerne frie radikaler. Ifølge Linus Pauling Institute, forbrugende tilstrækkelig selen kan forhindre skader, der kan opstå, hvis du bliver mangel på vitamin E. derudover, når det kombineres med vitamin E og beta-caroten, der er en forløber for A-vitamin, University of Maryland Medical Center angiver, at selen kan hjælpe med at sænke blod niveauer af low-density lipoprotein, eller dårlige kolesterol, hvilket potentielt kunne sænke din risiko for hjertesygdom. En af de selenoproteins også understøtter aktiviteten af C-vitamin, endnu en antioxidant, og hjælper kroppen med at regenerere C-vitamin, efter at den er inaktiveret.

Fødevarer Kilder

Den Anbefalede daglige dosis, eller RDA, for selen er 55 mikrogram for voksne og 20 til 40 mikrogram for børn. Mange fødevarer er gode kilder til selen. Paranødder er blandt de rigeste, med 544 mikrogram i 1 ounce. Fisk er generelt en god kilde til selen, med 3 ounce af tun, laks og torsk, der leverer 68, 40 og 32 mikrogram, hhv. Kød og fjerkræ indeholder også selen. Tre ounce af svinekød, oksekød og kylling give 35, 16 og 13 mikrogram, hhv. Mængden af selen i plante-baserede fødevarer afhænger af koncentrationen i jorden, hvor de blev dyrket. I almindelighed, men 1 gram solsikke frø indeholder ca 23 mikrogram, 1 ounce af valnødder indeholder 5 mikrogram og 1 kop kogte brune ris giver 19 mikrogram.

Kosttilskud

De fleste multi-vitamin kosttilskud indeholder nogle selen, og selen kosttilskud er tilgængelige på apoteker og helsekostforretninger. Høje niveauer af selen kan være giftige, og Kontoret for Kosttilskud angiver, at det tolerable øvre grænse for voksne er 400 mikrogram dagligt. Det hedder også, at mennesker, der spiser en sund kost rig på friske fødevarer, der ikke normalt har brug for selen-tilskud. Men, hvis du har en mave-tarm-lidelse, såsom Crohns sygdom, eller har en anden betingelse, som kan påvirke selen absorption eller en udbredt infektion, selen supplement kan være en fordel. Selentilskud kan forstyrre nogle lægemidler, herunder kolesterol-sænkende medicin. Tal med din læge før indtagelse af disse kosttilskud for at afgøre, om de er hensigtsmæssige for dig.

Om Forfatteren

Else Marie begyndte at skrive professionelt i 1981. Hendes arbejde har optrådt i sundhed, medicinske og videnskabelige publikationer, såsom Endokrinologi og Journal of Cell Biology. Hun har også offentliggjort i hobbyist tilbud som Den Hobstarand Den Bagpiper. Marie er certificeret master gartner og har en Ph. D. i anatomi fra Temple University School of Medicine.

Foto Credits

ADVERT

Mest populære