Sund Kost >> Sunde Måltider

Kartoffel Ernæringsmæssige Fakta

Skrevet af Natalie Stein; Opdateret November 27, 2018

Russet, hvide og røde rose kartofler er populære valg for at gøre mos eller bagte kartofler, kartoffel suppe eller side retter til fisk og kød. Kartofler har et ry for at være usundt, og nogle former for kartofler, såsom stegte kartofler, kan være skadelige for din sundhed. Sundere madlavning metoder, dog tillade, at moderate mængder af kartofler til at være gavnlige komponenter af en afbalanceret kost.

Portionsstørrelse, Kalorier, Fedt og Kolesterol

En bagt, medium, russet kartofler vejer kun 173 gram, eller 6 ounce. Det indeholder 168 kalorier og næsten ingen fedt. En 6-ounce red potato har 154 kalorier, og en 6-ounce hvide kartofler har 163 kalorier. Fedtfattig, lav-kalorie fødevarer, der hjælper dig med at kontrollere din vægt. Franske kartofler og stegte kartofler er højere i kalorier og fedt, end bagt og kogt kartofler. Pommes frites er de 11 største kilde til kalorier i den typiske Amerikanske kost, og kartoffel chips er 17th, ifølge Department of Health og Human Services. Kartofler er kolesterol-gratis.

Kulhydrater og Protein

Et medium, russet kartofler indeholder 37 gram total kulhydrater, herunder 30 gram stivelse. En 6-ounce hvide kartofler har 36 gram kulhydrater, herunder 31 gram stivelse, og en 6-ounce red potato har 34 gram total kulhydrater og 26 gram stivelse. Den gennemsnitlige Amerikaner får to gange den anbefalede mængde af raffineret stivelse per dag, og chips og stegte kartofler er top kilder af raffineret stivelse, i den typiske Amerikanske kost, ifølge Department of Health og Human Services. Hver 6-ounce kartoffel indeholder 3 1/2-4 1/2 gram protein, eller 7 til 9 procent af den daglige værdi baseret på en 2,000 kalorie diæt.

Kostfibre

En 6-ounce russet kartofler har 4 gram kostfibre, en 6-ounce hvide kartofler har 3.6 gram og en 6-ounce red potato har 3 gram kostfiber. Den daglige værdi for fiber til en 2,000 kalorie diæt er 25 gram. Kostfibre hjælper dig med at sænke dit kolesteroltal og nedsætte din risiko for hjertesygdomme, ifølge Linus Pauling Institute Mikronæringsstoffer Information Center. Fiber kommer fra de dele af vegetabilske fødevarer, som din krop ikke kan fordøje, og grøntsager, hele korn, frugter og grøntsager er også gode kilder. Huden af kartofler er højere i fiber end kødet.

Vitaminer og Mineraler

En medium russet, hvid eller rød kartoffel giver 942 at 952 milligram af kalium eller 27 procent af den daglige værdi for denne vigtige næringsstoffer for at opretholde et sundt blodtryk. Natrium rejser dit blodtryk, og mellemstore kartofler har kun 24 mg natrium, eller 1 procent af den daglige værdi. En red potato har 21 mg natrium, og en hvid kartoffel har 12. Hver 6-ounce russet kartofler giver 14 milligram C-vitamin, eller 23 procent af den daglige værdi. Røde og hvide kartofler har 22 mg C-vitamin i hver 6-ounce kartoffel. C-Vitamin er en hjerte-sunde antioxidant vitamin. En russet kartofler giver 1.8 milligram jern, eller 10 procent af den daglige værdi. En rød kartoffel har 1,2 milligram, og en hvid kartoffel har 1.1 milligram jern.

Om Forfatteren

Natalie Stein, som har specialiseret sig i vægttab og sportsernæring. Hun er baseret i Los Angeles og er en assisterende professor med Programmet for folkesundhed ved Michigan State University. Stein har en master of science grad i ernæring og har en master of public health grad fra Michigan State University.

ADVERT

Mest populære