Sund Kost >> Kost

Kalium & Nyrerne

Du har sikkert allerede ved, at bananer er en nærende kalium-pakket snack -- men du kan ikke vide, at din krop ikke ville være i stand til at overleve uden at afgørende punch af kalium. Fungerer som både en mineralsk og en elektrolyt, kalium holder hjertet pumpe, muskler kontraherende og de nerver, der forestår. Men selv med sine store fordele, kalium kan også være farligt-endda livstruende -- hvis dine nyrer ikke fungerer i topform.

Den Vigtigste Forbindelse

Nyrerne spiller en væsentlig rolle i at opretholde kroppens kalium-niveau. Kun en lille mængde af kalium er tabt gennem sved eller afføring. Så hvis der er blod kalium niveauer blive for højt, nyrerne skal udskille kalium i urin for fjernelse fra kroppen. I de tidlige stadier af kronisk nyresygdom, nyrerne er i stand til i tilstrækkelig grad at udskille overskydende kalium. Men efterhånden som sygdommen forværres, og nyrefunktion fortsætter med at falde, overskydende kalium kan ikke være korrekt, fjernes fra blodbanen.

Anbefalet Indtag af Kalium

Raske voksne bør tilstræbe, at kalium indtagelse af mindst 4.7 gram per dag. Men for personer med nyresygdom, kalium indtag bør begrænses. Den Amerikanske Sammenslutning af Nyre Patienter anbefaler at begrænse indtagelse af kalium til bare 2 til 4 gram per dag, hvis du har mild eller moderat nyresygdom.

Hyperkaliæmi

Når kalium ophobes i kroppen, kan det medføre farlige -- og til tider fatale -- bivirkninger. Normale blodets indhold af kalium bør variere fra omkring 3,5 til 5,0 milliækvivalenter pr liter. Når kalium niveauer får alt for højt, en tilstand kendt som hyperkaliæmi udvikler sig. Tidlige symptomer omfatter kvalme, muskel svaghed og følelsesløshed eller prikken i ekstremiteterne. Som kalium niveauer fortsætte med at stige, kan det føre til en uregelmæssig hjerterytme. Uden øjeblikkelig lægehjælp, uregelmæssig hjerterytme kunne udvikle sig til at pludselig hjertesvigt og død.

Dialyse

Hvis kalium niveauer får alt for højt, dialyse måske være en mulighed for akut behandling. Under dialyse, en blød plastic rør indsat i dine blodkar. Den anden ende af røret er forbundet til dialyse maskine, eller hemodialyzer. Når maskinen er tændt, er dit blod, der langsomt pumper gennem maskinen. En kunstig nyre filtre blodet og fjerner det overskydende kalium, sammen med andre eventuelle overskydende affald, kemikalier og væsker. Når blodet er filtreret, er det pumper tilbage i din krop.

Kost

Hvis din læge anbefaler en lav kalium diæt, er du nødt til at være forsigtig med frugt og grøntsager -- de fleste af dem er pakket fuld af næringsstoffer. Frugt og grøntsager, der har tendens til at have lavere mængder af kalium omfatter æbler, blåbær, kirsebær, druer, grape, ananas, jordbær, kål, gulerødder, agurk, salat, peberfrugter og løg. Andre lav-kalium fødevarer omfatter ris, pasta og hvidt brød produkter.

Om Forfatteren

Krista Sheehan er et registreret sygeplejerske og professionel forfatter. Hun arbejder i en neonatal intensive care unit (NICU) og hendes tidligere sygepleje erfaring omfatter geriatri, pulmonale lidelser og hjemmesygepleje. Hendes faglige skrivning arbejder primært fokusere på de emner, der af fysiske sundhed, fitness, ernæring og positive ændringer i livsstil.

Foto Credits

ADVERT

Mest populære