Sund Kost >> Kost

Gør Kalium Ind i Kroppen Gennem Tyktarmen?

Skrevet af Simon Lam; Opdateret 17 December 2018

Kalium er et vigtigt mineral, som kroppen kræver for at fungere korrekt. Sammen med natrium og calcium, kalium hjælper kroppen med at regulere din hjerterytme, blodtryk, væskebalance, fordøjelse, nerveimpulser, muskelsammentrækninger og pH-balance. Det er den største positivt ladet molekyle inde i dine celler. Din krop kan ikke gøre kalium, så det må være fremstillet af fødevarer. At få tilstrækkeligt med kalium fra din kost kan hjælpe med at reducere risikoen for visse sygdomme. Kalium er højt opløselige og ind i din krop via din tarm.

Tyndtarmen

Mere end 85 procent af kalium, du spiser optages i din krop, for det meste i tyndtarmen. Kalium optages gennem tarmen ved at flytte fra lumen, eller det centrale hulrum i tarmen, gennem vejkryds mellem tarmens celler og ind i blodbanen. Denne bevægelse er passiv, hvilket betyder, at det ikke kræver energi. Kalium bevæger sig fra et område med høj kalium koncentration, typisk i tarmens lumen, til et område af lav kalium-koncentration i blodet.

Tyktarmen

Ud over at være absorberet i tyndtarmen, kalium kan også komme ind i din krop gennem din kolon. Kalium kan optages eller udskilles i tyktarmen, afhængig af kalium-koncentration i lumen. Kalium absorption i tyktarmen er en aktiv proces, hvilket betyder, at det kræver energi. Kalium er optaget af en transporterende enzym kaldet en brint-kalium-ATPase pumpe. Det bruger adenosin trifosfat, eller ATP, som energi kilde til kalium-pumpen fra colon-lumen i tarmen celle og brint ud af cellen i lumen.

Fordele

Mennesker på en normal Vestlig kost komme omkring 3,9 gram kalium dagligt. Den anbefalede kalium indtag for voksne er 4.7 gram per dag og 5.1 gram per dag for ammende kvinder. Der forsyner din krop med den anbefalede daglige mængde af kalium kan bidrage til at sænke risikoen for visse sygdomme. Højt kalium-forbrug er forbundet med en lavere risiko for slagtilfælde. At spise kalium-rige frugter og grøntsager kan også hjælpe med at nedsætte din risiko for knogleskørhed. Mennesker, der spiser en masse af kalium har en reduceret risiko for nyresten dannelse og har tendens til at have lavere blodtryk end folk med lav kalium indtagelse.

Kilder og Kosttilskud

Frugt og grøntsager er de rigeste kilder til kalium. En medium bagt kartoffel med hud har 926 milligram af kalium. Dyr muskler og organer såsom lever, hjerte og nyrer er gode kilder til kalium så godt. Mælk og korn indeholder også betydelige mængder af kalium. Kogning af fødevarer, der kan forårsage tab af kalium. Steam madlavning eller kort stegning er bedre madlavning metoder til at holde mere kalium i din mad. En afbalanceret kost, der normalt forsyner alle kalium, du har brug for, men hvis du føler, du måske har brug for kosttilskud, tale med din læge.

Om Forfatteren

Simon Lam er blevet en forfatter, som siden 2005, med speciale i sundhed og biomedicinske emner. Hans arbejde har optrådt i forskellige peer-reviewed life science tidsskrifter, herunder "American Journal of Physiology." Lam modtaget Canada Graduate Stipendier Ph.d. - Pris i 2008. Han har en Master of Science i fysiologi fra Queen ' s University i Kingston, Canada.

ADVERT

Mest populære