Sund Kost >> Sunde Måltider

Ikke almindelige Hvide Ris Er Hvede eller Gluten i Det?

Skrevet af Fred Decker; Opdateret November 21, 2018

Justering til en gluten-fri kost kan være et seriøst projekt. Undgå hvede er bare et udgangspunkt, da nogle af de andre kornsorter, og mange forarbejdede fødevarer, der indeholder gluten. Dette kan være en ubehagelig overraskelse for dem, der gør overgangen, men nogle fødevarer, der er pålideligt, sikkert valg. Den ene er almindelige hvide ris. Kornet selv er i sagens natur gluten-fri, og da det sjældent er behandlet i faciliteter, der også kan håndtere hvede, der er ringe mulighed for krydskontaminering.

Gluten Grundlæggende

De proteiner, som danner gluten er fundet i et relativt lille antal af kerner. Hvede er den vigtigste, selvom rug, byg, triticale -- en hvede og rug hybrid undertiden bruges i morgenmadsprodukter -- også indeholde gluten. Disse protein-molekyler har en sammenrullet struktur, når de ses under et mikroskop, og når der er fugtet de filtrer sammen til at gøre lange, elastiske strenge af protein. Ris og andre kornsorter som havre og majs, og i vid udstrækning bruges pseudo-korn såsom boghvede og quinoa, må ikke indeholde disse proteiner.

Forurening Spørgsmål

Det er muligt at holde dit køkken nøje hvede-fri og køb korn, der naturligt indeholder ikke: gluten, men det er stadig en ubehagelig gluten reaktion. Det er normalt på grund af kryds-kontaminering, hvilket betyder, at en gluten-forsynet med korn eller rede ingrediens har fået blandet ind i kornet, du har købt. Det er et fælles problem med havre, for eksempel, der ofte er vokset sammen med hvede og behandles på anlæg, der fremstiller hvedemel eller hvede produkter. Det er sjældent et problem med ris. Ris kræver varmere vejr end hvede og er dyrket i oversvømmede områder, så både dets voksende områder og sine møller er godt adskilt fra disse af hvede og gluten hvede, der indeholder korn.

Pas på at Saucen

Hvis du køber din ris i forseglede poser -- krydskontaminering er muligt i bulk fødevarer butikker -- det skal være glutenfri, når du tager den med hjem. Desværre, mange ingredienser, der almindeligvis anvendes med ris, der kan indeholde gluten. Det mest bemærkelsesværdige er, soja sauce, som ofte er lavet med en hvede-baseret starter. Det samme gælder for andre saucer og krydderier, der er baseret på soja sauce, som teriyaki sauce. Gluten-fri soja sauce er tilgængelig fra mange forhandlere og online-kilder, og hvis det er nødvendigt, at du kan bruge det til at lave din egen teriyaki eller andre saucer.

Prøv Andre Risretter, For

Undgå gluten, betyder ikke, du er begrænset til de almindelige hvide ris. Brune ris, sorte ris og røde ris er alle glutenfri og er mere nærende, fordi de bevarer deres farverige high-fiber lag klid. "Glutinous" - ris, der anvendes til at lave sushi er også sikkert at spise, fordi på trods af navnet er det også indeholder ingen gluten. Det er stivelse, der er i ris at gøre det til at holde sammen og give den dens karakteristiske struktur. Ris-baserede korn blandinger, som måske eller måske ikke være gluten-fri, så læs etiketterne omhyggeligt. Enhver blanding, der indeholder hvede, skal vise et allergen advarsel, men det gælder ikke for rug eller byg.

Om Forfatteren

Fred Decker er uddannet kok og certificeret fødevaresikkerhed træner. Decker skrev for Saint John, New Brunswick Telegraf-Tidende, og er blevet offentliggjort i Canada ' s Gæstfrihed og Foodservice-magasin. Han holdt positioner, der sælger computere, forsikring og investeringsforeninger, og blev uddannet på Memorial University of Newfoundland og den Nordlige Alberta Institute of Technology.

ADVERT

Mest populære