Sund Kost >> Ernæring

Hvordan Gør Man Protein Adskiller sig fra en Anden?

Protein er en af de tre vigtigste makronæringsstoffer findes i fødevarer, sammen med fedt og kulhydrater. Minimum mængde af protein, skal voksne varierer mellem 46 og 56 gram dagligt for kvinder og mænd, ifølge Centers for Disease Control og Forebyggelse, der giver mellem 10 og 35 procent af dit daglige kalorieindtag. Ikke alle proteiner er de samme, og deres struktur kan variere meget afhængig af, hvis de findes i kød, tofu, korn eller bælgfrugter.

Aminosyrer

Proteiner er lavet af aminosyrer. Knyttet til hinanden, aminosyrer er som byggeklodser, der er nødvendige for at danne forskellige typer af protein, der findes i de fødevarer, du spiser og i din krop. Nogle aminosyrer er essentielle, hvilket betyder, at din krop ikke har evnen til at syntetisere dem. Du er derfor nødt til at få disse essentielle aminosyrer fra fødevarer. Andre aminosyrer er ikke afgørende, og kan være fremstillet af din krop, hvis du ikke har nok af dem i din kost.

Animalsk Protein

Animalske proteiner er forskellige fra vegetariske kilder til protein, fordi de er komplet, og har en bedre balance mellem de forskellige essentielle aminosyrer. Hvis du har en varieret omnivore kosten, herunder kød, fjerkræ, fisk, mejeriprodukter, fisk og skaldyr og æg, du er ikke sandsynligt, at de mangler nogen af de aminosyrer, som din krop til at opbygge muskelmasse samt reparation din hud, væv og organer. Hver gram animalsk mad giver et gennemsnit på 8 gram protein.

Vegetarisk Protein

Vegetar-proteiner er forskellige fra animalsk protein i mængden af essentielle aminosyrer, de indeholder. For eksempel, korn mangler den essentielle aminosyre lysin, mens bælgfrugter, som omfatter bønner og lentls, mangler de essentielle aminosyrer methionin, tryptophan og cystin. Hvis du er vegetar, og er afhængige af bælgplanter, korn, soja fødevarer, nødder og frø til at tilfredsstille din protein og aminosyrer krav, der kombinerer disse forskellige kilder til protein ved hvert af dine måltider vil hjælpe dig med at forbedre kvaliteten af dit protein indtag.

Allergiske og Autoimmune Reaktioner

Nogle typer af proteiner i fødevarer, som kan fremkalde alvorlige reaktioner hos følsomme personer. Igen, det er bestemt sekvens af aminosyrer, der findes i disse proteiner, der adskiller dem fra andre. For eksempel, nogle mennesker kan være allergiske over for det protein, der findes i fisk, skaldyr, mejeriprodukter, jordnødder eller soja. I mennesker med cøliaki, en autoimmun reaktion kan opstå, som følge af eksponering for protein kaldet gluten, der findes i hvede, rug og byg.

Om Forfatteren

Aglaee Jacob er en registreret diætist. Hun har erfaring med at arbejde med mennesker, der har diabetes, hjerte-kar-sygdomme, forhøjet blodtryk og fedme. Jacob har opnået en bachelor of science og master of science, både i ernæring, fra Laval Universitet i Quebec City, Canada.

Foto Credits

  • baked beans på et æg og bacon muffin billede af Brett fra Mulcahy Fotolia.kom
ADVERT

Mest populære