Sund Kost >> Sunde Måltider

Ernæringsmæssig Profil af Ube Yam

Skrevet af Paula Martinac; Opdateret: December 02, 2018

Ube yam går mange aliaser, såsom lilla yam, lilla sød kartoffel, vand yam og Kinesiske yam. Uanset hvad du kalder det, dette kødfulde knold, som opstod i sydøstasien, er en fælles opskrift ingrediens i Filippinerne og er i stigende grad brugt til at forsøde og farve desserter i Usa. Selv om den ernæringsmæssige profil af ube yam ser beskedne, fytonæringsstoffer, at bidrage med sin levende lilla farve er der, hvor den største potentielle sundhedsmæssige fordele løgn.

Makronæringsstoffer Profil

3,5 ounce servering af ube yam forsyninger 120 kalorier, 1 gram protein, fedt og 27 gram kulhydrat, hvoraf de fleste er stivelse. Men af de kulhydrater, 4 gram fiber – der er cirka 11 procent af en mands daglige behov for fiber, og 16 procent af en kvindes. At få tilstrækkeligt med fibre i din kost understøtter tarm sundhed, holder dig mæt, så du ikke spise for meget, regulerer blodsukkeret, og som også kan hjælpe med at sænke dit kolesterol tal.

Mikronæringsstoffer Profil

Ube yams give små mængder af nogle af de vigtigste vitaminer og mineraler, som vitamin A, kalcium og jern. Mest bemærkelsesværdigt, 3,5 ounce servering giver 13 procent af en mands daglige behov for C-vitamin og 16 procent af en kvindes. C-Vitamin hjælper kroppen med at gøre og bevare sunde bindevæv og øger kroppens optagelse af jern. En kraftig antioxidant, vitamin C hjælper med at bekæmpe frie radikaler, der kan skade DNA og føre til kroniske sygdomme.

Fytonæringsstoffer, der i Ube Yam

Mens den samlede ernæringsprofil ube yam kan se tåler dyb violet farve indikerer tilstedeværelsen af stærke phytonutrients – naturlige stoffer, som beskytter planter fra stressfaktorer, mens de vokser. Når forbruges i fødevarer, disse plantenæringsstoffer kan give fordele for menneskers sundhed.

Blå-pigmenteret bær og lilla grøntsager som ube yam er fuld af flavonoider kaldet anthocyaniner. Dyre -, test-tube og humane undersøgelser har kraftigt antydet, at forbruget af fødevarer, der indeholder anthocyaniner kan tilbyde beskyttelse mod sådanne vilkår, som hjerte-kar-sygdom, kognitiv tilbagegang, og nogle typer af kræft.

Særlige Sundhedsmæssige Fordele af Ube Yam

Ud over de generelle fordele af anthocyaniner, spise ube yams kan fremme sundhed på bestemte måder. Et af de seneste dyr undersøgelse, offentliggjort i tidsskriftet Food & Funktion i 2017, fundet fem forskellige pigmenter i lilla yam, som alle vist anti-inflammatory effects. Selv om der er behov for yderligere forskning, forskerne konkluderede, at ube yam kan tilbyde en lovende behandling til bekæmpelse af inflammatoriske tarm sygdom og colitis hos mennesker.

Også i relation til GI sundhed, en in-vitro-undersøgelse fandt, at den resistent stivelse i lilla yams kan have prebiotisk effekt. Prebiotics er ufordøjelige dele af planter, der understøtter væksten af gavnlige bakterier til at holde mave-tarmkanalen, der kører problemfrit. Resultaterne af denne undersøgelse blev offentliggjort i tidsskriftet Food & Funktion i 2018.

I en anden undersøgelse, offentliggjort i Food Science and Technology Forskning i 2015, forskere afdækket potentielle anti-diabetes ejendomme i det lilla garn. Især de fandt, at huden af det ube yam givet endnu større potentielle fordele end kød og kan være nyttige som en funktionel behandling for diabetes og andre metaboliske problemer.

Om Forfatteren

Paula Martinac er en ernærings-pædagog, forfatter og coach. Hun har en Master of Science i Sundhed og Ernæring, Uddannelse og er Bord-Certificeret i Holistisk Ernæring. Hendes forskningsområder interesse kan nævnes stress, vægt og kvinders sundhed.

ADVERT

Mest populære