Sund Kost >> Ernæring

Ernæring i Kalvenes Lever

Skrevet af Johanne Marie; Opdateret December 27, 2018

Som en rig kilde til protein, vitaminer og mineraler, kød er en vigtig bestanddel af en sund kost. Indmad kan gøre en interessant afveksling i din menu plan, og kalv leveren er en af de mest flavorful og næringsstof-pakket valg i denne gruppe, der er rig på protein og mange vigtige vitaminer og mineraler.

Protein og Fedt

Kalv leveren, også kaldet oksekød leveren, kommer fra et ungt dyr, og er derfor mere mørt og potentielt mere smagfuld end okselever. En moderat højt kalorieindhold fødevarer, kalv leveren giver omkring 120 kalorier pr 3-ounce servering og er også ret høj i protein, med 17 gram per portion. Kalv leveren er en komplet proteinkilde, der indeholder alle de essentielle aminosyrer kroppen har brug for. Den indeholder også 17 gram fedt i alt pr 3 ounce, med omkring 7 gram mættet fedt, 1,5 gram kolesterol og resten som mono - og poly-umættede fedtstoffer. Endelig, kalv leveren indeholder en lille mængde af kulhydrat-omkring 2,5 gram per 3-ounce servering.

Vitamin A

Kalven lever er en særlig god kilde til vitamin A, med næsten 10.000 mikrogram i en 3-ounce servering. Hertil kommer, at vitamin A i kalvens leveren, der kaldes preformed vitamin A, fordi det er i form af retinol, som er umiddelbart tilgængelige for din krop til at bruge, når det er optaget fra dit tarmsystem. Den anbefalede daglige dosis, eller RDA, for A-vitamin er 700 og 900 mikrogram for kvinder og mænd, henholdsvis, så tidskrævende en enkelt servering af kalv lever opfylder dette krav. Dine øjne har brug for vitamin A som en del af et pigment i de lysfølsomme celler i nethinden. Det understøtter også den generelle vækst i dine celler og er vigtig for normal funktion af dit hjerte, lunger, nyrer og andre organer.

Andre Vitaminer

Kalven lever også en række andre vitaminer. Det indeholder seks af de otte B-vitaminer; 3 ounce servering giver over 2 mg thiamin, næsten 9 mg niacin, 100 mikrogram, folat, 50 mikrogram vitamin B-12 og små mængder af vitamin B-6 og riboflavin. Disse vitaminer spiller en vigtig rolle i at hjælpe dig med at udlede energi fra den mad, du indtager, og er også afgørende for produktionen af røde blod celler. Folat er især vigtigt for udvikling af nye celler i voksende børn og under graviditeten for fostrets vækst. En servering af kalv leveren indeholder også små mængder af vitaminer E og K -- 0.3 mg og 0,8 mikrogram, hhv.

Mineraler

Kosttilskud mineraler er vigtige for mange af de grundlæggende biokemiske processer i dine celler, og kalv leveren indeholder flere af de mest væsentlige, herunder jern. RDA for jern er 8 mg for mænd og 18 mg for kvinder, og en 3-ounce servering af kalv leveren giver over 5 mg. Jern er en del af hæmoglobin i de røde blodlegemer og er afgørende for transport af ilt til vævet. En lignende størrelse servering af kalv leveren giver også om 10 milligram zink, den omtrentlige der svarer til dens anbefalede daglige indtag for en voksen. Zink er nødvendig for mange enzym reaktioner i din krop, og er også af afgørende betydning for sårheling, immunforsvaret og fremstilling af DNA. Kalven lever også giver omkring 300 milligram fosfor og 260 milligram af kalium per portion.

Om Forfatteren

Else Marie begyndte at skrive professionelt i 1981. Hendes arbejde har optrådt i sundhed, medicinske og videnskabelige publikationer, såsom Endokrinologi og Journal of Cell Biology. Hun har også offentliggjort i hobbyist tilbud som Den Hobstarand Den Bagpiper. Marie er certificeret master gartner og har en Ph. D. i anatomi fra Temple University School of Medicine.

ADVERT

Mest populære