Sund Kost >> Ernæring

Næringsstoffer i en Sød Kartoffel, Vs. en Almindelig Kartoffel Vs. en Rød-Flået Kartoffel

Skrevet af Carly Schuna; Opdateret November 27, 2018

Kartofler er elsket verden over for så mange årsager. De er ikke kun økonomisk, men de er også nemme at tilberede og alsidig nok til at være et måltid base eller akkompagnement til næsten alle andre fødevarer. Med så mange forskellige sorter til rådighed, men det er nemt at skære alle kartoflerne i samme kategori, når de kan faktisk være ret forskellige ernæringsmæssigt.

Ernæring på et Øjeblik

En medium sød kartoffel har omkring 105 kalorier, 2 gram protein, 24 gram kulhydrater og 4 gram fibre. En hvid kartoffel af omtrent samme størrelse har 155 kalorier, 3 gram protein, 36 gram kulhydrater og 3 gram fiber. En medium rød-flået kartoffel har 150 kalorier, 4 gram protein, 34 gram kulhydrater og 3 gram fiber. Alle kartofler er fedt fri.

Antioxidant Indhold

En ting ernæring etiketter viser ikke, du er den type antioxidanter, som kan være af fytokemikalier eller immun-styrke vitaminer og mineraler – at fødevarer tilbud. Generelt, i tilfælde af frugt og grøntsager, lysere farver betyder flere antioxidanter, og kartofler er ingen undtagelse.

Søde kartofler med deres lyse orange kød, tilbyder mere karotenoider end enten almindelig russet kartofler eller rød-flået kartofler og rød-flået kartofler tilbyder mere anthocyanfarvning end søde kartofler eller russets. Øget carotenoid og anthocyanin indtag er forbundet med lavere risiko for visse kræftformer, hjerte-kar-sygdom og visse øjensygdomme.

Vitamin og Mineral Sammenligninger

Mens alle tre kartofler udgør omkring en tredjedel af den daglige værdi for C-vitamin, søde kartofler er klar frontløber i A-vitamin indhold. Et medium, bagte søde kartofler giver over fire gange dagligt værdi for A-vitamin, mens den hvide-flået kartofler har næsten ingen. Hvid og rød-flået kartofler, men indeholder mere kalium, magnesium og jern end søde kartofler.

Fiber Sammenligninger

Søde kartofler vinde ud for fiber indhold blandt de tre sorter, med 4 gram i en medium sød kartoffel i forhold til 3 gram i en rød-flået kartoffel-eller almindelige hvide kartofler. Selv om man flere gram, ikke synes at gøre nogen forskel, de fleste Amerikanere kun får omkring 16 gram fibre om dagen, hvilket er markant lavere end den Institute of Medicine ' s anbefalinger på 25 gram for kvinder og 38 gram for mænd. USDA klassificerer en fødevare, som fiber-rig, hvis man har 3 eller flere gram kostfibre per portion.

Carb Overvejelser

Hvis du ser dit carb indtag, søde kartofler er en lidt bedre valg, fordi de er betydeligt lavere indhold af kulhydrater, end almindelige kartofler eller rød-flået kartofler, på 24 gram pr sød kartoffel versus 36 gram og 34 gram i de hvidkødede kartofler.

Almindelige kartofler er højere på det glykæmiske indeks (GI), med en score på omkring 78. Søde kartofler, i sammenligning, score 63 på GI . Fødevarer med højere GI scorer forårsage blodsukker til at stige hurtigere, hvilket gør dem mindre egnet til personer, som har diabetes eller prædiabetes.

Om Forfatteren

Carly Schuna har været freelance-skrivning og redigering i mere end et årti. Hendes speciale områder er sundhed, wellness og fitness. Hun har skrevet og udgivet hundredvis af opskrifter og ernæring-fokuserede artikler til kunder spænder fra sundhed fødevareproducenter til at udøve producenter af udstyr. I hendes fritid, Carly har ophold på toppen af den aktuelle ernæring forskning og afprøvning af nye opskrifter.

ADVERT

Mest populære