Sund Kost >> Ernæring

Hvilke Næringsstoffer Er Nødvendige for at Absorbere Jern?

Skrevet af Sharon Perkins ; Opdateret 12 December 2018

Din krop absorberer strygejern ineffektivt under de bedste af omstændigheder, men der er en god grund til dette. Menneskelige ikke har nogen måde at skille sig af med overskydende jern, så din krop normalt absorberer lige nok til at opfylde sine behov. Jern hjælper med at transportere ilt i de røde blodlegemer i hele din krop, men for meget jern der er lagret i organer såsom lever, og kan forårsage skader. Når du har lave jerndepoter, du absorbere mere jern. Nogle fødevarer, såsom fødevarer med højt indhold af C-vitamin øger jernoptagelsen, mens andre mindske den.

Normal Jernoptagelsen

Strygejern kommer i to former: hæm-jern, som kun findes i kød og andre animalske proteiner og non-hæm jern, der findes i planter. Ikke alle jern i kød er hæm-jern, omkring 40 procent er hæm-jern, og 60 procent non-hæm, i henhold til Colorado University Extension. Mængden af jern, der absorberes fra hæm kilder varierer fra 15 til 35 procent, men det er non-hæm jern, der absorberer langt mindre effektivt, med kun 2 til 20 procent absorberet.

Hæm Jern

Andre fødevarer, der har en meget lille effekt på hæm-jern absorption. Men hæm jern i sig selv kan forbedre absorptionen af non-hæm jern. MFP-faktor, findes i kød øger non-hæm jern absorption. At spise animalsk protein sammen med non-hæm vegetabilske kilder til jern, som ikke kun øger mængden af jern du indtager, men også øger din absorptionen af non-hæm jern. Du skal spise hæm-og non-hæm jern på samme måltid for at opnå denne effekt.

C-Vitamin

C-Vitamin fanger non-hæm jern og holder det i en form, der gør det mere tilgængelige for absorption. Fødevarer med højt indhold af C-vitamin, såsom citrus frugter, mørke grønne, bladgrøntsager, meloner, kartofler, tomater og jordbær med at forbedre absorptionen af non-hæm jern. Som med hæm jern, fødevarer med højt indhold af C-vitamin skal være spist på samme tid som fødevarer med højt indhold af non-hæm jern for at øge absorptionen.

Fødevarer for at Undgå

Ligesom visse fødevarer kan forbedre jernoptagelsen, andre fødevarer kan også blande sig med non-hæm jern absorption. Hvis du forsøger at øge din strygejern, undgå at drikke te og kaffe, når indtage jern-rige fødevarer, da de tanninrig syre de indeholder, kan lavere jern absorption af 50 til 60 procent, Colorado State University Extension advarer. Fødevarer med højt phytates, der findes i korn og bælgfrugter, calcium kilder, såsom mejeriprodukter og visse proteiner, som findes i sojabønner kan også reducere non-hæm jern absorption. Fødevarer med højt i fiber kan også blande sig med non-hæm jern absorption.

Om Forfatteren

Registreret sygeplejerske med mere end 25 års erfaring inden for onkologi, arbejdskraft/levering, neonatal intensive care, infertilitet og oftalmologi, Sharon Perkins har også medforfatter og redigeret en lang række sundhedsmæssige bøger for Wiley "Dummies" - serien. Perkins har desuden omfattende erfaring med at arbejde i hjemmet sundhed med medicinsk skrøbelige pædiatriske patienter.

ADVERT

Mest populære