Sund Kost >> Kost

Hvad Er et Normalt Kolesterol Tæller?

Din krop producerer alle den kolesterol, den har brug for. Men du får kolesterol fra nogle af de fødevarer i din kost, så godt. En kolesterol screening måler mængden af kolesterol og andre lipider i blodet. To primære typer af kolesterol cirkulere i blodet; den ene er mærket bad, og den anden er god. At have for meget usunde kolesterol og ikke nok gavnlige kolesterol i blodet øger risikoen for hjertesygdom.

Kolesterol Betydning

Kolesterol er et voksagtigt, fedt-lignende stof, og er ikke en skurk i sig selv. Din krop har brug for kolesterol at gøre hormoner, D-vitamin og stoffer, der kan hjælpe fordøje mad. Fordi kolesterol kan ikke opløses i blod, og det bevæger sig gennem blodbanen i pakker kaldes lipoproteiner, der indeholder fedt på indersiden og protein på ydersiden. Overskydende kolesterol, der cirkulerer i blodet kan forårsage plade til at bygge op på din arterie vægge, som er kendt som åreforkalkning. Over tid, plaque kan hærde og blokere eller smalle arterierne, som kan forårsage et hjerteanfald eller slagtilfælde.

LDL-Kolesterol

Low-density lipoprotein er en dårlig form for kolesterol. Det består for det meste kolesterol og indeholder meget lidt protein. LDL transporterer kolesterol fra leveren og indskud, er det i forskellige dele af din krop. LDL er primært ansvarlig for indbetaling af kolesterol i arterierne. Høj LDLs er tæt knyttet til hjertesygdomme. En sund LDL-niveau er mellem 100 og 129 milligram per deciliter. Et optimalt niveau er mindre end 100 milligram per deciliter. Omkring 33 procent af Amerikanerne har et højt LDL, ifølge Centers for Disease Control og Forebyggelse.

HDL-Kolesterol

High-density lipoprotein er en god form for kolesterol. I modsætning til LDL, er det primært er sammensat af protein med meget lidt kolesterol. HDL hjælper med at fjerne kolesterol fra arterie vægge og transporterer det videre til leveren til at fjerne. At have et højere niveau af HDL hjælper med at beskytte mod hjertesygdomme. En sund HDL-niveau for mænd er over 40 milligram per deciliter og over 50 år for kvinder. En HDL-niveau på 60 milligram per deciliter eller højere, reducerer risikoen for hjertesygdomme.

Total Kolesterol

Total kolesterol er en måling af alle typer af kolesterol i dit blod. Et optimalt niveau er under 200 milligram per deciliter. Et niveau på 200-239 er borderline høj, og et niveau af 240 eller højere anses for høj. Den gennemsnitlige Amerikaner har en total kolesterol-niveau på 200 milligram per deciliter, hvilket er lidt højere end det optimale. Tal med din læge om kost og livsstil ændringer, du kan gøre, hvis dit kolesterol er ikke optimal.

Om Forfatteren

Janet Renee er en klinisk diætist med en særlig interesse i vægt forvaltning, sports ernæring, medicinsk ernæring terapi og kost tendenser. Hun fik sin Master of Science i ernæring fra University of Chicago og har bidraget til, at sundhed og wellness-magasiner, herunder Forebyggelse, Selvstændig, Form og Madlavning Lys.

Foto Credits

  • Ryan McVay/Photodisc/Getty Images
ADVERT

Mest populære