Sund Kost >> Kost

Hvor Meget Selen Er i Laks?

Skaldyr og fisk herunder laks, er nogle af de bedste kilder til selen i din kost. Selen er vigtig for flere funktioner, især til at fungere som en beskyttende antioxidant, mod skadelige stoffer. Du kan få så meget som tre-fjerdedele af hele dit daglige selen behov fra en 4-ounce kogt laks, mørbrad. Derudover laks er lean, der giver omkring 190 kalorier per 4-ounce servering, så du kan nyde det uden at føle sig skyldig.

Mængden af Selen

En 4-ounce kogt laks filet giver cirka 41 mikrogram selen. Fra 14 år, som alle i hele voksenlivet og i de ældre år, både mænd og kvinder kræver 55 mikrogram selen dagligt, ifølge Linus Pauling Institute. Til gravide eller ammende kvinder, anbefaling går op til 60 og 70 mikrogram hver dag, hhv.

Funktioner

En af de vigtigste roller i selen er at reducere omfanget af skadelige reaktive ilt arter til neutrale stoffer, som vand. Reaktive ilt arter, der er kendt som ROS for kort, til at reagere med sund molekyler og celler, hvilket fører til permanente skader. Over tid, som reaktive ilt arter, som bygge op, kan du være mere modtagelig over for kroniske sygdomme som kræft og hjertesygdomme. Derudover, selen aktiverer enzymer, der er ansvarlige for konvertering af store komplekse protein-molekyler i mindre aminosyrer. Denne funktion giver mulighed for aminosyrer til at give struktur til celler og støtte neurologiske processer.

Mangel

Selen stimulerer dit immunforsvar, så når du ikke har nok, dit immunforsvar bliver langsommere og ikke reagere hurtigt på udenlandske angribere. Kan du være mere modtagelig for at fange en sæsonåben fejl og blive syg, hvis du ikke opfylder dine daglige selen krav. Utilstrækkelig selen indtag forårsager visse vira til at mutere, hvilket gør dem særligt skadelige og eventuelt forlænge forekomsten af sygdom. Selvom det er sjældent i Usa, en type af selen-mangel kendt som Keshan sygdom forårsager kardiomyopati, som permanent kan skade hjertet og fører til nedsat hjertefunktion. Keshan sygdom er fremtrædende i selen-mangel områder, såsom dele af Kina.

Toksicitet

Et for højt indtag af selen kan være giftige, selv om du er usandsynligt at få for meget selen fra din kost alene. Toksicitet opstår typisk fra overdosis af kosttilskud. Du kan sikkert have så meget som 400 mikrogram selen per dag, som er fastsat tolerable upper intake level, eller UL. Fire ounce af laks, der kun har omkring 10 procent af dette beløb. Tidligt selen toksicitet fører til skøre negle og hår tab. I alvorlige tilfælde, kan du opleve gastrointestinale gener, hvidløg ånde, hududslæt og neurologiske problemer.

Om Forfatteren

Melodie Anne Coffman har specialiseret sig i den samlede wellness, med særlig interesse i kvinders sundhed og personlig forsvar. Hun har en kandidatuddannelse i fødevarevidenskab og human ernæring og er en certificeret instruktør gennem den nationale TILSYNSMYNDIGHED. Coffman forfølger sine personlige træner certificering i 2015.

Foto Credits

ADVERT

Mest populære