Sund Kost >> Ernæring

Hvor Meget Jern der Er i en Kartoffel?

Skrevet af Sylvie Tremblay, Civilingeniør; Opdateret November 27, 2018

Det AMERIKANSKE Department of Agriculture indikerer en sund kost bør indeholde stivelsesholdige grøntsager, såsom kartofler, og anbefaler, 5 eller 6 kopper af disse grøntsager ugentligt for kvinder og mænd, hhv. Kartofler giver energi til at øge dit stofskifte, og giver også en kilde til vitaminer og mineraler. At indarbejde kartofler i din kost hjælper dig med at nå dit anbefalede daglige indtag af de væsentlige mineral jern -- 8 mg dagligt for mænd eller 18 mg for kvinder, ifølge Linus Pauling Institute.

Jern i Kartofler

De fleste kartofler give nogle jern, men jern indhold varierer afhængig af forskellige kartoffel, du vælger. Russets er den rigeste kilde til jern. Hver enkelt af de store russet kartofler -- der måler mellem 3 og 4,5 cm i diameter -- indeholder 3.2 milligram jern, 40 procent af den daglige strygejern krav til mænd og 18% for kvinder. Røde og hvide kartofler give mindre jern -- 1.9 eller 2,7 mg / stor kartoffel, hhv.

Betydningen af Jern

Iron ' s primære funktion er at hjælpe med cirkulation. Dit røde blod celler indeholder store mængder af hæmoglobin, en jern-indeholdende protein, der transporterer ilt. Hver af de fire jern-atomer, der findes på en hæmoglobin-molekyle binder sig til ilt fra den luft, du indånder, så frigiver ilt, når blodet bevæger sig til andre væv i din krop. Jern også hjælper med at støtte dit stofskifte og aids i energi produktion, så dine celler kan få adgang til det brændstof, de har brug for at komme igennem dagen.

Kartofler og Nonheme Jern

Kartofler indeholder nonheme jern, en type af jern, som ikke er bundet til hæm proteiner. Din krop absorberer nonheme jern dårligere end hæm-jern, den type, der findes i kød og andre animalske fødevarer. For bedre at absorbere jern i kartofler, et par spuds med kilder til C-vitamin eller andre organiske syrer, såsom citron syre, syre, der findes i citrusfrugter. Spiser dine kartofler med kød hjælper dig også med at absorbere mere jern fra dine kartofler -- kødet er hæm-jern hjælper med nonheme jern absorption, og det protein, der findes i kød forbedrer nonheme jern absorption så godt.

Opskrift Ideer

Vælg sunde metoder, når madlavning kartofler, og tjene spuds forbundet med fødevarer, der øger nonheme jern absorption. Prøv at lave en sund og frisk smag kartoffel salat ved parring kogt hakket kartofler med hakkede rød peber, løg, frisk dild og citron vinaigrette -- den røde peber og citron indeholder C-vitamin, mens den citron og eddike indeholder organiske syrer. Tilføj en kartoffel til purerede grøntsager, supper at tilføje strygejern -- kartoffel tilføjer cremethed, mens C-vitamin i andre grøntsager fremmer jernoptagelsen. Hvis du spiser kød, der serverer en firkant måltid med kød, kartofler og grøntsager vil give dig mulighed for at optage jern fra dine kartofler. Bare sørg for at vælge magre udskæringer af kød, da fede rødt kød kan indeholde en masse mættet fedt.

Om Forfatteren

Sylvie Tremblay har en Master of Science i molekylær-og cellebiologi og har mange års erfaring som kræftforsker og neurolog. Baseret i Ontario, Canada, Tremblay er en erfaren journalist og blogger, med speciale i ernæring, fitness, livsstil, sundhed og bioteknologi, samt fast ejendom, landbrug og clean tech.

ADVERT

Mest populære