Sund Kost >> Kost

Hvad Er Lipider Brugt til i Kroppen?

Skrevet af Erica Kannall; Opdateret 12 December 2018

Lipider, også kendt som fedt, spiller mange vigtige roller i kroppen, fra levering af energi til at producere hormoner. Du ville ikke være i stand til at fordøje og absorbere mad ordentligt uden indhold af lipider. Selvfølgelig med at spise mere fedt, end du har brug for, kan det føre til vægtøgning, men i rette mængder lipider er en sund del af din kost.

Energi-Produktion og Lager

Den primære rolle af lipider i din krop er til at give energi til muskler og krop processer. Fedt er energi, der er tætte, som indeholder 9 kalorier per gram, mens protein og kulhydrat kun indeholder 4 kalorier per gram. Omkring halvdelen af brændstof din krop har brug for, når i hvile eller under daglig aktivitet, der kommer fra fedt. Hvis du indtager flere kalorier, end du har brug for på en dag, og den overskydende energi bliver lagret som fedt i fedtvæv celler. I mellem måltider og under træning kroppen er afhængig af disse fedtstoffer butikker til at give energi.

Isolering og Beskyttelse

Lipider er også brugt til at isolere og beskytte din krop. Du har et lag af fedt lige under huden, der hjælper med at holde din indre kropstemperatur regelmæssig på trods af den ydre temperatur. Dine vitale organer, såsom nyrer, har et lag af fedt omkring dem, der fungerer som bobleplast til at beskytte dem mod skader. Uden denne lipid lag, hvert bump og blå mærker kan skade dine organer.

Fordøjelse og Absorption

Lipider i kroppen er afgørende for korrekt fordøjelse og absorption af fødevarer og næringsstoffer. Galdesyrer fremstillet af lipider i din lever tillade, at fedt og vand til at blande i dine tarme og støtte i nedbrydning og optagelse af føde. Lipider er så nødvendige for at transportere fedt-opløselige vitaminer, A, D, E og K, fra dine tarme at dit blod stream. Dine celler til at bruge disse vitaminer for at bevare sundheden for dit syn, hud, knogler, tænder og blod, ifølge National Institutes of Health.

Cellevæg Struktur

De essentielle lipider, linolensyre og linolsyre, der er afgørende for dit helbred, de kan ikke være lavet i din krop, og den skal komme fra din kost. De anvendes i produktionen af cellemembraner og hormoner, samt for at opretholde vision og støtte immunforsvaret. Disse lipider giver struktur og støtte til væggene i hver eneste celle i din krop. Kommunikation mellem celler er også afhængig af lipider i din cellernes membraner.

Hormon Produktion

Kolesterol er en type af lipid er nødvendige for at producere vigtigt steroid hormoner i din krop. Østrogen, testosteron, progesteron og den aktive form af D-vitamin er alle dannet af kolesterol og er nødvendige for at opretholde graviditeten, udvikle sex egenskaber og regulere calcium-niveauer i din krop. Ifølge American Heart Association, at omkring 25 procent af kolesterol i dit blod kommer fra din kost, fra animalske fødevarer såsom æg, æggeblommer, ost og rejer, og den anden 75 procent dannes i leveren og celler.

Om Forfatteren

Erica Kannall er en registreret diætist og certificeret sundheds/fitness specialist med American College of Sports Medicine. Hun har arbejdet i klinisk ernæring, fællesskab, sundhed, fitness, sundhed, coaching, rådgivning og food service. Hun har en Bachelor of Science i klinisk diætetik og ernæring fra University of Pittsburgh.

ADVERT

Mest populære