Sund Kost >> Sunde Måltider

Linolsyre vs. Oliesyre

Skrevet af Kirsten Nunez; Opdateret: 06 December, 2018

Fedtstoffer, der ikke ligefrem har det bedste ry. Men i modsætning til populær tro, ikke alle af dem er dårlig. Nogle fedtstoffer, som linolsyre og oliesyre, som er nødvendige for den samlede gode helbred. De er omega-6 og omega-9 fedtsyrer, hhv. Når forbruges i stedet for usunde fedtstoffer, disse essentielle fedtsyrer giver ernæringsmæssige fordele. De har også en række ligheder og forskelle.

Molekylære Struktur

Den største forskel mellem linolsyre og oliesyre fedtsyrer i deres struktur. Fedtsyrer er lange kæder af kulstof-atomer med en hale kaldet omega ende. Hvis to kulstofatomer dele to par af elektroner, kan de danne en dobbeltbinding, som bestemmer, hvordan fedtsyrer påvirker din krop. Linolsyre, en omega-6 fedtsyrer, der er en flerumættet fedt, kaldes således på grund af sine mange dobbeltbindinger. Den sidste dobbeltbinding er på sjette kulstof fra omega-enden – deraf navnet "omega-6." På den anden side, oleic syre, en omega-9 fedtsyrer, og en enkeltumættet fedt med sine kun dobbeltbinding, der findes på den niende kulstof fra omega-enden.

Æteriske vs Uvæsentlige

I henhold til en 2014 artikel i Food Science & Ernæring, kan kroppen ikke producere linolsyre, så du er nødt til at få det gennem kosten. I modsætning, det organ, der kan gøre oliesyre, så det betragtes som uvæsentlige. Men at spise fødevarer med oliesyre er stadig til gavn.

Sundhedsmæssige Effekter

Udskiftning af mættet fedt med linolsyre og oliesyre fedtsyrer har sundhedsmæssige fordele. Flerumættede og enkeltumættet fedt, de to nederste "dårlige" low-density lipoprotein (LDL) - kolesterol og øge "gode" high-density lipoprotein (HDL) kolesterol. Denne kontrol total kolesterol i blodet, og reducerer risikoen for hjertesygdom og slagtilfælde. Derudover, så sundt fedt, linolsyre og oliesyre syrer opretholde celle membraner, give energi og tilbud på E-vitamin, en kraftig antioxidant.

Kalorier Per Gram

Ligesom alle fedt, linolsyre og oliesyre har 9 kalorier per gram. Fedtstoffer bør bidrage til ikke mere end 25% til 35% af dine daglige kalorier. De fleste af dit indtag bør bestå af flerumættede og enkeltumættet fedt, som linolsyre og oliesyre syrer. I mellemtiden, mættet fedt udgør ikke mere end 5 til 6 procent af dit daglige kalorieindtag, i henhold til American Heart Association.

Fødevarer Kilder

Både linolsyre og oliesyre er fundet i en lang række fødevarer. Linolsyre er især rige på frø og nødder. Rige kilder omfatter tidsel, solsikke, majs, soja og sesam olie. Du kan også erhverve linolsyre fra kød, fjerkræ, skaldyr og æg. Ligeledes, oliesyre findes i nødder, frø, fisk, skaldyr og olier som solsikke, raps, oliven og mandel olie.

Om Forfatteren

Kirsten Nunez er en sundhed og livsstil journalist med base i Beacon, New York. Da 2014, hun har bidraget til over 15 digitale publikationer. Hendes arbejde har optrådt på ernæring og sundhed websites såsom SparkPeople, CureJoy, og Healthline. Kirsten har en Master of Science i Ernæring og er Bachelor of Science i Ernæring.

ADVERT

Mest populære