Sund Kost >> Sunde Måltider

Er Soja Lecithin, eller Ægget?

Skrevet af Matthew Lee; Opdateret November 27, 2018

Æg og soja er to af de mest almindelige fødevarer allergener. I virkeligheden, Food and Drug Administration klassificerer disse som store allergener sammen med jordnødder, hvede, mælk, fisk, skaldyr og træet nødder. Æg og soja er også to af de mest almindelige kilder til lecithin. Desværre for dem med allergi eller øvrige kostmæssige begrænsninger, fødevarer mærkning ikke altid tydeligt angive kilden til lecithin. Som sådan, bør du altid tjekke for fødevare-allergi advarsler for at finde ud af, om lecithin kommer fra æg, soja eller begge dele.

Kilder

Lecithin har fået sit navn fra "lekithos," den antikke græske ord for æggeblomme. Med den gul-brun farve og fed konsistens af lecithin, dette navn synes at henvise til dens udseende. Men navnet kommer fra det faktum, at æggeblommer var den oprindelige kilde af lecithin. I moderne brug, lecithin henviser til lignende fedtstoffer fra en bred vifte af plante-og animalske kilder. Selv om æggeblommer stadig at tjene som en kilde af lecithin, soja lecithin er nu den mest udbredte sort i fødevarer. Grøntsager, olier er en anden fælles kilde, med eksempler, herunder solsikke, raps og majs olie.

Allergi og Mærkning

Produktionen af lecithin omfatter fjernelse af næsten alle protein-indhold fra kilden. Som fødevareallergi opstår som følge af eksponering for proteiner, lecithin har ringe potentiale for at fremkalde en allergisk reaktion. Men, Food and Drug Administration) i usa hævder, at de nuværende målemetoder, er ikke tilstrækkelig til at give en nøjagtig måling af lecithin protein indhold. Uden at være i stand til at udelukke muligheden, for allergiske reaktioner, FDA kræver en advarsel på etiketten, hvis en fødevare indeholder soja eller æg, lecithin.

Lecithin og Soja Lecithin

Selv om FDA kræver generelt allergi advarsler, producenter behøver ikke at angive kilden til deres lecithin. Som sådan, "lecithin" på etiketterne på fødevarer kan henvise til æg, lecithin, soja lecithin, eller vegetabilsk olie lecithin. Det kan også henvise til lecithin blandinger, som indeholder soja og en anden type af lecithin. Desværre, den eneste måde at vide, om maden indeholder æg eller soja lecithin, er at tjekke for en producent, der advarer om tilstedeværelsen af æg eller soja. Men det er generelt sikkert at antage, at lecithin indeholder soja, men ikke æg. Dette er fordi, æg, lecithin produktion er dyrt og sjældent, mens soja er den billigste og mest almindelige kilde til lecithin.

Bruger

Lecithin er en meget almindelig tilsætningsstof for sin emulgering egenskaber. Dette betyder, at det er med til at skabe en stabil blanding af ingredienser, der ellers ikke ville blandes. Da disse blandinger typisk baseret på fedtstoffer med andre faste stoffer eller væsker, til anvendelse af lecithin er ekstremt fælles i slik, chokolade og bagværk. Lecithin er også en god kilde til cholin og kan tages som et kosttilskud. Dette væsentlige næringsstof, der spiller en rolle i cellulære og neurologiske sundheds-og fedtstofskiftet. Cholin også hjælper med at sænke homocystein, hvilket medvirker til at forhindre hjerte-kar-sygdom.

Om Forfatteren

Matthew Lee har været at skrive professionelt siden 2007. Tidligere og aktuelle forskningsprojekter, der har undersøgt effekten af en diagnose af brystkræft på livsstil og mental sundhed og overholdelse af livsstil-baseret (dvs ernæring og motion) og medicinsk behandling behandling programmer. Han har en Master of Arts i psykologi fra Carleton University og arbejder mod sin doktorgrad i sundhedspsykologi.

ADVERT

Mest populære