Sund Kost >> Kost

Hvordan LDL og HDL Adskiller sig Strukturelt og Funktionelt?

Skrevet af Anni Kamps; Opdateret 09 December, 2018

Som en effekt, kolesterol ikke blandes med vand og ikke kan rejse frit i blodet. På grund af dette, din krop skal parre kolesterol med proteiner, hvilket gør en kompleks kaldet en lipoprotein, til at transportere kolesterol gennem blodet til de celler, der har brug for det for forskellige funktioner. Low-density lipoprotein (LDL) og high-density lipoprotein (HDL) er to typer af lipoprotein i din krop at bære kolesterol -- henholdsvis benævnt LDL-kolesterol og HDL-kolesterol. Selv om LDL-og HDL-spiller begge roller i transport af kolesterol i din krop, de har meget forskellige strukturer, funktioner og effekter på dit helbred.

Struktur

Alle typer af lipoprotein både indeholder lipider og proteiner, men den relative sammensætning af de enkelte lipoprotein varierer. De vigtigste strukturelle forskel mellem LDL og HDL er deres kompositioner. Cirka 50 procent af vægten af en LDL-partiklen er kolesterol, og kun 25% er protein. High-density lipoprotein partikler, på den anden side, består af 20% kolesterol, vægt og 50 procent protein. Da protein er mere tætte end fedt, HDL-partikler er mere tæt end LDL-partikler, deraf navnene "high-density" og "low-density" lipoproteiner. Den anden store strukturelle forskel mellem LDL og HDL vedrører de typer af proteiner, de indeholder. Low-density lipoprotein indeholder proteiner kaldet B-100 proteiner, mens HDL-partikler, der indeholder mest A-i og-II proteiner. Typen af protein er vigtig, fordi det bestemmer funktionen af lipoprotein partikel.

Funktion

Low-density lipoproteiner og high-density lipoprotein både transport-kolesterol i blodet, men de vigtigste funktionelle forskel mellem de to er, at de leverer kolesterol til forskellige dele af din krop. Low-density lipoprotein -- de primære bærere af kolesterol -- bringe kolesterol til cellerne i hele kroppen og kan forårsage kolesterol til oprustning i dine arterier. Denne opbygning kan i sidste ende føre til arteriel blokering og en øget risiko for hjertesygdomme og slagtilfælde. High-density lipoprotein, på den anden side, kan gavne dit helbred, fordi disse partikler bære kolesterol væk fra dit hjerte og andre organer, og levere det tilbage til leveren, hvor det er gået fra din krop.

Anbefalinger

American Heart Association sæt anbefalinger for LDL-og HDL-niveauer baseret på mængden af LDL og HDL-kolesterol i blodet. Høje niveauer af LDL-kolesterol, eller lave niveauer af HDL-kolesterol i blodet kan øge din risiko for hjertesygdomme. Optimal LDL-kolesterol er mindre end 100 milligram per deciliter blod. Det er især en fordel at holde din LDL-kolesterol i det optimale interval, hvis du har to eller flere risikofaktorer for hjerte-sygdomme, såsom sukkersyge eller højt blodtryk. For HDL-kolesterol, mænd og kvinder bør have til formål at nå et niveau på mindst 40 og 50 milligram per deciliter blod, hhv. HDL-kolesterol niveauer af 60 mg eller mere i mænd eller kvinder kan beskytte mod hjerte-karsygdomme.

Faktorer

Nogle af de faktorer, der påvirker din LDL og HDL niveauer er ukontrollabel, såsom familie historie og alder, men der er andre faktorer, du ikke kan kontrollere. For eksempel, mindre mættet fedt, transfedt og kolesterol i din kost kan hjælpe med at sænke dit LDL niveauer. Fyld din kost med fiber-rige fødevarer, såsom frisk frugt, grøntsager, fuldkorn, bælgfrugter, nødder og frø, og vælger magert kød og fedtfattige mejeriprodukter kan også bidrage til at sænke dit LDL niveauer. Motion i mindst 30 minutter de fleste dage om ugen, der kan hjælpe dig med både at sænke dit LDL niveauer og øge dine HDL niveauer. Endvidere, at opretholde en sund vægt og rygestop kan forbedre LDL-og HDL-niveauer.

Om Forfatteren

Anni Kamps er registreret og har licens diætist med en master of science grad i ernæring fra Case Western Reserve University. Hun rådgiver klienter om en bred vifte af ernæringsrelaterede emner, herunder vægttab, hjerte-kar-sundhed, sport ernæring og håndtering af diabetes.

ADVERT

Mest populære