Sund Kost >> Kost

Typer af Kulhydrater

Som kroppens vigtigste energikilde og en kilde til fibre, kulhydrater er afgørende for din sundhed. Din hjerne er normalt drevet kun af kulhydrater i din blodbanen, og uden dem, kan du have svært ved at huske, lære eller koncentrere sig, ifølge Franklin Institute. Former for kulhydrat spænder fra enkle, nemme at fordøje molekyler til komplekse, ufordøjelige sorter. Du vil finde kulhydrater i vegetabilske fødevarer, såsom korn, frugt og grøntsager, og i mange forarbejdede fødevarer.

Sukker

Den enkleste form for kulhydrater er sukker, som fordøjes og absorberes hurtigt, hvilket får blodsukkeret til at stige. Det forsyner dig med energi hurtigt. Mælk og mejeriprodukter indeholder det sukker, galactose og lactose og fruktose, som er fundet i frugt og honning. Saccharose er simpelthen tabel sukker. Når du fordøje stivelse, det er opdelt i en sukker kaldes maltose. Efter nogen af disse sukkerstoffer optages i dit blod stream, de er nævnt som glukose. Forarbejdede fødevarer kan indeholde sirup, dextrose, invert sukker eller ahornsirup, der er alle former for sukker.

Stivelse

Komplekse kulhydrater, stivelse, som består af flere enkel carb molekyler sammen. Amylose og amylopectin er de to stivelse findes i plante-baserede fødevarer som kartofler, ris, majs og hvede. Når de planter, der ophobes for meget glukose, de er gemt som overskydende stivelse. Hvis du spiser mere kulhydrat end din krop har brug for energi, vil det overskydende er lagret i musklerne og leveren som stivelse kaldet glykogen. Næste gang dit blodsukker er lavt vil din krop nedbryde glykogen til brændstof dig.

Fiber

Kostfibre, en anden form for kulhydrat, der er nødvendige af kroppen til at regulere fordøjelsen og til at holde sunde kolesterol niveauer. Uopløselige fibre, såsom cellulose og lignin, giver ekstra bulk i din fordøjelseskanalen at holde tingene bevæger sig gnidningsløst, og er fundet i plante-baserede fødevarer, herunder brune ris, byg, hvede, frø, grøntsager og frugter. Opløselige fibre, som tandkød og pektin, opsuge vandet og svulme til en gel inde i din tarme. Denne hævelse, hjælper du føler dig fuld, mens man spiser færre kalorier og fjerner usunde bygge op fra det indvendige af din fordøjelseskanalen. Du får dem fra havregryn, frugt, nødder, frø, bønner og ærter.

Andre Kulhydrater

Den sidste type af kulhydrat, sukker alkoholer, der bruges til at forsøde fødevarer, der markedsføres som "diabetiker-venlig" eller "sukker-fri." De forekommer naturligt i frugt og bær i små mængder, og er fremstillet af majsstivelse, frugt og sukkerrør. På ernæring etiketter, vises de som mannitol, sorbitol og xylitol. Sukker alkoholer har en mindre effekt på dit blodsukker end andre sukkerarter gøre, men de kan også forårsage fordøjelsesbesvær og har en afførende virkning.

Om Forfatteren

Erica Kannall er en registreret diætist og certificeret sundheds/fitness specialist med American College of Sports Medicine. Hun har arbejdet i klinisk ernæring, fællesskab, sundhed, fitness, sundhed, coaching, rådgivning og food service. Hun har en Bachelor of Science i klinisk diætetik og ernæring fra University of Pittsburgh.

Foto Credits

  • Jupiterimages/Comstock/Getty Images
ADVERT

Mest populære