Sund Kost >> Ernæring

Er Jern et Vitamin?

Skrevet af Erin Coleman, R. D., L. D.; Opdateret 17 December 2018

Din krop har brug for tilstrækkelig strygejern hver dag for at hjælpe med at danne proteiner i dit blod og muskler. Ifølge Kontoret for Kosttilskud, næsten to-tredjedele af jern i kroppen er brugt til at lave ilt-transporterende proteiner, der findes i dit blod. Men jern er ikke et vitamin, det er et næringsstof, der er klassificeret som et mineral. Selvom din krop har brug for både vitaminer og mineraler hver dag, disse to klasser af næringsstoffer, er meget forskellige.

Mineraler vs. Vitaminer

Mineraler--strygejern i prisen-er de uorganiske elementer, der kommer fra jord og vand, og vitaminer er organiske næringsstoffer lavet af planter og dyr. Eksempler omfatter vitaminer A, C, D, E, K og B-vitaminer; eksempler på mineraler omfatter strygejern, magnesium, calcium, kalium, fosfor, selen, zink, kobber og jod. Ingen næringsstoffer er mere vigtig end den anden; begge vitaminer og mineraler, der er vigtige i din kost, og arbejde sammen i din krop til at holde dig sund.

Strygejern Krav

Ifølge Institute of Medicine, er den anbefalede daglige dosis, eller RDA, for jern er 8 mg for mænd i alle aldre og kvinder over 50, 18 mg for kvinder i alderen fra 19 til 50, 27 mg under graviditet og 9 mg jern hver dag for ammende kvinder. Kvinder under 50 år, har et højere jern-krav, fordi de mister blod—og jern—under menstruation. Jern er afgørende for korrekt fosterudvikling i gravide kvinder, og en gravid kvinde er blodvolumen øges under graviditeten.

Lav Jern Indtag

Ifølge Kontoret for Kosttilskud, op til 80 procent af folk over hele verden kan ikke få nok jern i deres kost. Indtagelse af for lidt jern er ikke kun usundt, men det kan også medføre nogle negative bivirkninger. Disse kan omfatte at føle dig svag og træt, forsinket udvikling i barndommen, følelse af kulde og nedsat immunforsvar. Andre symptomer på jernmangel omfatter åndenød, irritabilitet, hovedpine og svimmelhed, ifølge MedlinePlus.

Jern-Rige Fødevarer

At spise en bred vifte af jern-rige fødevarer på daglig basis kan hjælpe dig med at opfylde dine daglige strygejern krav. Kød, fjerkræ, fisk og skaldyr er gode valg, fordi jern i animalske fødevarer absorberes bedre end jern fra vegetabilske-baserede fødevarer. Andre fødevarer, der indeholder jern er jern-berigede korn og havregryn, soyabønner, linser, kidneybønner, andre bælgplanter og spinat. At spise fødevarer rige på C—vitamin-såsom citrus frugter--kan øge jernoptagelsen i din krop, i henhold til Kontoret for Kosttilskud.

Jerntilskud

Da jern absorption fra fødevarer varierer, idet en jern-rig multivitamintilskud-- især hvis du er gravid-kan hjælpe med at sikre, at du får masser af jern hver dag. Spørg dog altid din læge, før du tager nogen form for supplement, indtagelse af for meget jern kan også forårsage helbredsproblemer, herunder døden. Den maksimalt sikre indtag niveau for jern er 45 mg per dag, ifølge Office for Kosttilskud. Hvis du har jern-mangel anæmi, kan lægen anbefale, at du tager en særlig type af jerntilskud indtil strygejern niveauer i din krop, forbedre.

Om Forfatteren

Erin Coleman er registreret og har licens diætist. Hun har også en Bachelor of Science i ernæring og har omfattende erfaring med at arbejde som en helse-forfatter og sundhed pædagog. Hendes artikler er udgivet på forskellige sundhed, ernæring og fitness hjemmesider.

ADVERT

Mest populære