Sund Kost >> Kost

Hvordan Er Indtaget Fedt, der Behandles i Kroppen?

Skrevet af Jan Annigan; Opdateret 17 December 2018

Selv om de ofte udskældte, fedt, der tjener flere kritiske formål i din ernæring. Det er en meget koncentreret energi kilde til næring dine aktiviteter, det gemmer energi til senere brug, når dit kalorieindtag er for lavt, det bærer fedt-opløselige vitaminer, puder dine indre organer, og det er en del af hormoner og cellemembraner. Før din krop kan bruge din fedt i kosten for nogen af disse funktioner, men du skal behandle dem ind i en brugbar form.

Fordøjelse

De fleste af de fedtstoffer du indtager, er triglycerider, molekyler af tre fedtsyrer bundet til glycerol rygraden. Fordøjelsen proces klip fra to af disse fedtsyrer, der forlader dem, og de resterende monoglyceride til rådighed for absorption. Fordelingen af triglycerider afhænger af den fedt-at fordøje enzym lipase, er til stede i små mængder i dit spyt og mavesaft, men overvejende aktiv i din tyndtarmen. For at hjælpe den proces, at leveren producerer galde, en emulgering væske, der er blandbar med fedt, og gør det mere vandopløseligt og derfor mere tilgængelig for opdeling af lipase.

Absorption

Når produkter af triglycerid fordøjelse – frie fedtsyrer og monoglycerider – er udgivet i tyndtarmen, de rejser til indersiden af en tarm celle ved enten diffusion eller med bistand af en bestemt fedtsyre transporter molekyle. De her reformer i et triglycerid. Triglycerid, sammen med kolesterol og andre fedt partikler, herunder fedt-opløselige vitaminer, så bliver en del af en struktur, der kaldes et chylomicron. Den chylomicron bevæger sig på tværs af den celle, hvor den træder din lymfeknuder system og derefter i din blodbanen. I din blodbanen, chylomicron frigiver deres indhold, så fat partikler til at nå væv i hele kroppen.

Udnyttelse

Triglycerider at rejse til din lever, muskler og fedtvæv er igen nedbrydes til frie fedtsyrer og glycerol. Fedtsyrerne kan indtaste dine celler og brænde som brændsel kilde, eller de kan indarbejde i fedtvæv til senere brug. De kan også blive en del af cellemembraner, og de kan fungere som forløbere for supplerende lipid-rige biologiske molekyler, der er nødvendige for celle signalering og betændelse reaktioner. De resterende glycerol genbruger i lever og nyre i forberedelse til dannelse af en ny triglycerid med yderligere frie fedtsyrer.

Kolesterol

Dit kolesterol, typisk en mindre del af din kost i forhold til triglycerider, ikke undergår fordøjelsen, men bliver en del af et chylomicron i din tyndtarm for absorption og bevæger sig ind i din blodbanen og derefter til din lever. Leveren kan også syntetisere cholesterol, og både din kost og kolesterol syntetiseres kan indarbejdes i steroid hormoner, galde og cellemembraner. Hvis din kost indeholder overskydende kolesterol, kan det bidrage til hjerte-kar-sygdomme som åreforkalkning, hvor de indvendige vægge af dine blodkar ophobe fedt, der påvirker den normale blodcirkulation.

Om Forfatteren

En forfatter siden 1985, Jan Annigan er offentliggjort i "Plante-Fysiologi," "Proceedings of the National Academy of Sciences," "Journal of Biological Chemistry", og på forskellige hjemmesider. Hun har en sports medicine and human performance certifikat fra University of Washington, samt en Bachelor of Science i dyr videnskaber fra Purdue University.

ADVERT

Mest populære