Sund Kost >> Sunde Måltider

Hvad Er Ufordøjelige Kulhydrater?

Skrevet af Sirah Dubois; Opdateret 07 December, 2018

Når du tror, kulhydrater, du sikkert billede brød, pasta og kartofler — eller måske kage og slik. Og mens stivelse og sukker, der findes i "carb" fødevarer er faktisk vigtigste kilder til kulhydrater i din kost, de er ikke de eneste i din mad. Ufordøjelige kulhydrater som kostfibre, er også en del af en sund kost, og tilbyder en række fordele for dit helbred.

Komplekse Kulhydrater

Kostfibre består af en gruppe af komplekse kulhydrater, som primært findes i grøntsager, frugt og bælgfrugter. Deres fiber struktur, der gør dem ufordøjelige af mennesker, så de bidrager ingen kalorier eller energi til din kost. De fleste kostfibre passerer gennem dit tarmsystem helt ufordøjet. Gode kilder til kostfibre omfatter bønner, nødder, fuldkorn, såsom hvede, fiberholdige grøntsager som broccoli og tætte frugt som æbler.

Opløselige Fibre

Opløselige fibre opløses i vand, som det passerer gennem dine tarme. Derfor bliver det gel-lignende og klæbrig, som får den til at binde sig til galde og fjerne det fra din krop. Bile indeholder betydelige mængder af kolesterol og fedtsyrer, så det er derfor tidskrævende opløselige fibre reducerer blod kolesterol niveauer, ifølge "Lærebog i Ernæringsmæssige Medicin." Gæring af opløselige fibre kan også stimulere leveren til at producere mindre, low-density lipoprotein, eller LDL-kolesterol, som anses for at være skadelige type. Opløselige fibre også forsinker fordøjelsen, forsinker tømning af maven og bidrager til at gøre dig føle sig fuld, som kan hjælpe med at kontrollere vægten. Et eksempel på en opløselig fiber er inulin, der findes i overflod i yams, som stimulerer væksten af venligt tarmens bakterielle.

Uopløselige Fibre

Uopløselige fibre er den anden vigtigste type af kostfibre er ufordøjelige. Uopløselige fibre ikke kan opløses i vand, men absorberer eller tiltrækker vand, som får den til at "bulk up" i tyktarmen. Derfor uopløselige fibre har en rensende effekt på tyktarmen og fremmer tarmens motilitet og afføring, i henhold til "Avanceret Ernæring og Menneskelige Stofskifte." Uopløselige fibre er almindeligt anbefales at bekæmpe forstoppelse. Lignans er en gruppe af uopløselige fibre findes normalt i korn, såsom hvede, rug, byg og havre. Lignans hjælp til at kontrollere frigivelse af glukose ind i din blodbanen.

Bemærk

Plante-baserede fødevarer, der indeholder begge typer af dietary fibre i varierende grader. Men moderne mad-behandling teknikker, der fjernes en betydelig mængde af ufordøjelige fibre fra korn og andre forarbejdede vegetabilske fødevarer. Som en følge heraf er mange store-købte kulhydrater, som brød og dåse grøntsager, er mindre fysisk og fylde, og har et højere glykæmisk indeks end deres hjemmelavede versioner. På den anden side, indtagelse af for meget naturlige fiber i form af korn, grøntsager eller frugter kan føre til intestinal gas, oppustethed, mavesmerter og forstoppelse. Rådføre sig med en ernæringsekspert om en naturlig, velbalanceret kost.

Om Forfatteren

Sirah Dubois er i øjeblikket en Ph.d. - studerende på fødevarevidenskab efter at have afsluttet sin master grad i ernæring ved University of Alberta. Hun har arbejdet i privat praksis som en diætist i Edmonton, Canada og hendes kost-relaterede artikler har optrådt i Edmonton Journal avis.

ADVERT

Mest populære