Sund Kost >> Kost

Høj-Kulhydrat Måltider og Produktionen af Insulin

Den mad, du spiser, ikke blot påvirker dit blodsukker, men det kan også påvirke dine hormoner, specielt insulin. Jo flere kulhydrater, du spiser, jo mere insulin din bugspytkirtel vil producere. Høje insulin niveauer, også kaldet hyperinsulinemia, er at skyde skylden for mange af nutidens kronisk Vestlige sygdomme, i henhold til en 2003 papir, offentliggjort i "Comparative Biochemistry and Physiology." Erfaringen viser høje insulin niveauer har links til ikke kun at nogle former for kræft, type 2 diabetes og hjerte-karsygdomme, men også for at polycystisk ovarie syndrom, halvskaldet, acne, nærsynethed og fedme.

Kulhydrat Indtag

Høj-kulhydrat måltider normalt består af en masse mel-, sukker - eller stivelse-baserede fødevarer. Nogle høj-kulhydrat måltider betragtes som sundere end andre, især hvis deres kulhydrater er mindre raffineret og ikke er ledsaget af usunde fedtstoffer. For eksempel, hele korn panini sandwich med en fedtfattig yoghurt og frugt parfait kan indeholde lige så mange kulhydrater som et måltid bestående af pizza med pommes frites og en sodavand. Mængden af kulhydrater, du spiser til et måltid, vil bestemme, hvor højt dit blodsukker vil stige, hvilket igen vil påvirke, hvor meget insulin, din bugspytkirtel vil producere.

Type af Kulhydrater

Ud over den mængde af kulhydrater, du spiser, hvilke typer af kulhydrater, du vælger at medtage i dit måltid vil også gøre en forskel i hvor højt dit blodsukker og dit blod insulin niveauer vil stige. Det glykæmiske index i en fødevare, er et godt værktøj til at forudsige, begge af disse vigtige oplysninger om sundhed parametre. Generelt, carbohydrat-holdige fødevarer, der er mere forarbejdet, såsom de fleste brød, morgenmadsprodukter og bagværk, samt pommes frites og slik, har et højere glykæmisk indeks i forhold til mindre raffinerede muligheder, såsom søde kartofler, plain yoghurt, frugt og grøntsager.

Produktionen Af Insulin

Insulin er det vigtigste hormon, der frigives af din bugspytkirtel, hovedsagelig som reaktion på at spise kulhydrater. En høj-kulhydrat måltid vil helt sikkert resultere i at din bugspytkirtel producerer en betydelig mængde af insulin, og dit insulinniveau vil stige endnu højere, hvis din mad er hovedsageligt består af høj-glykæmiske kulhydrater, såsom en burger på en hvid bolle ledsaget af pommes frites og en cola. Du er tilbøjelige til at være insulin-resistent og har et højt insulin niveau hele dagen, hvis du er diagnosticeret med type 2-diabetes, bære ekstra vægt omkring din midten eller lider af polycystisk ovarie syndrom.

Lavere Insulin

For at forhindre en overdreven stor produktion af insulin efter dine måltider, så prøv at aftage deres kulhydrat indtag, og vælg lav glykæmisk valg. For eksempel, ledsage din burger med salat af grønne greens, springe bolle eller bytte cola for mousserende vand med citron. Enkle ændringer som dette hjælpe dig med at holde dine insulin niveauer i en sundere rækkevidde for at forhindre, at de mange sundhedsmæssige problemer forbundet med hyperinsulinemia. Mister vægt og få regelmæssig fysisk aktivitet kan også forbedre insulinresistens og bidrage til at mindske dine insulin niveauer.

Om Forfatteren

Aglaee Jacob er en registreret diætist. Hun har erfaring med at arbejde med mennesker, der har diabetes, hjerte-kar-sygdomme, forhøjet blodtryk og fedme. Jacob har opnået en bachelor of science og master of science, både i ernæring, fra Laval Universitet i Quebec City, Canada.

Foto Credits

  • club sandwich med pommes frites billede af Netfalls fra Fotolia.kom
ADVERT

Mest populære