Sund Kost >> Ernæring

Højt Fiber & Hyppige Afføringer

Skrevet af Anni Kamps; Opdateret 12 December 2018

Medicinske eksperter anbefaler ofte at spise fiber til at hjælpe med at regulere afføring; men indtagelse af for meget fiber for hurtigt, kan det føre til mere afføring end normalt eller hyppige afføringer. Forstå, hvordan fiber påvirker din fordøjelse og lære at tilføje fiber til din kost på den rigtige måde kan hjælpe med at holde dig sund, og regelmæssige.

Om Fiber

Fiber er en form for kulhydrat, der kommer fra vegetabilske fødevarer. I modsætning til andre kulhydrater, såsom sukker og stivelse, kostfibre, er ikke fordøjelig af mennesker og ikke giver energi til din krop. To typer af fiber til stede: opløselige og uopløselige. Opløselige fibre opløses i vand danner en gel-lignende stof, mens uopløselige fibre ikke kan opløses. Gode kilder til opløselige fibre omfatter psyllium husk, den bløde del af frugter og bælgfrugter, havregryn, gulerødder og byg. Du kan finde uopløselig fiber i hele-korn, mel og klid, grøntsager, nødder og skind af frugter.

Hyppig Afføring

Den normale hyppighed af afføring varierer meget mellem individer, der spænder mellem tre gange om dagen tre gange om ugen. Efter at have hyppige afføringer kan være et resultat af at spise mere fiber end du normalt gør. Uopløselige fibre tilføjer bulk til afføringen og hastigheder afføring, som kan føre til mere hyppige afføringer. Desuden, begge typer af kostfibre stimulerer bakterier i colon og kan forårsage en øget hyppighed af afføring, samt gas, oppustethed og mavesmerter. Diarré er defineret som hyppige våde og løs afføring, og det er som regel en følge af en medicinsk tilstand eller sygdom, snarere end en høj-fiber kost.

Fiber Anbefalinger

Hvis du har hyppige afføringer, bruger kun den anbefalede daglige mængder af fiber -- 25 og 38 gram for kvinder og mænd under 50 år, henholdsvis, og 21 og 30 gram for kvinder og mænd over 50 år, hhv. Indtager mere end de anbefalede, kan føre til hyppigere afføring, mens forbruge mindre kan bidrage til forstoppelse. Hvis du er stigende kostfibre til at opfylde anbefalingerne, skal du gøre det gradvist over et par uger for at give tid til bakterierne i din tarm, for at justere, og dermed hjælpe til at undgå hyppig afføring. Derudover, da fiber, der absorberer vand, kan øge dit indtag af vand, som du øge fiber i din kost for at hjælpe med at holde din afføring blød og pladskrævende. Hvis hyppig afføring er et resultat af at spise mere fiber, du er sandsynligvis i et godt helbred, men hvis din afføring ændre i udseende eller volumen, eller hvis du oplever problemer med slim, pus eller blod i din afføring, skal du tale med din læge.

Andre Medicinske Tilstande,

Når hyppig afføring er en følge af en medicinsk tilstand eller sygdom, som diverticulitis, inflammatoriske tarm sygdom, eller en forhindring, en kost høj i fiber kan forværre situationen ved at få abdominal oppustethed og smerter. I disse tilfælde, Cedars-Sinai Medical Center anbefaler at følge en lav-fiber kost med mindre end 10 gram fibre om dagen, og gradvist kan tilføje fiber til din kost, når din løse de medicinske spørgsmål. Effekten af fiber på diarré er ikke altid forudsigeligt -- det kan gøre afføring endnu mere hyppige, eller det kan være en hjælp ved at absorbere de ekstra væske i tyktarmen. Mennesker med diarré bør undgå, frisk frugt, grøntsager og hele korn. I alle tilfælde, lav fiber kost bør være kortvarig, kun længe nok til at give tid til mave nød til at passere.

Om Forfatteren

Anni Kamps er registreret og har licens diætist med en master of science grad i ernæring fra Case Western Reserve University. Hun rådgiver klienter om en bred vifte af ernæringsrelaterede emner, herunder vægttab, hjerte-kar-sundhed, sport ernæring og håndtering af diabetes.

ADVERT

Mest populære